Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Βαρθολομαίος: Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ανέκαθεν μεριμνούσε για την παιδεία του Γένους


H εορτη των Τριων Ιεραρχων στο Οικουμενικο Πατριαρχειο


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Με την παρουσία πλήθους πιστών, των διευθυντών,  καθηγητών και των μαθητών των ομογενειακών σχολείων εορτάσθηκε στην Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Προστατών των Γραμμάτων.
«Οι πατέρες ημών κατέβαλον έκπαλαι προσπαθείας ώστε να μη σβεσθή ο λύχνος της παιδείας, ακόμη και εις εποχάς κατά τας οποίας άνεμοι απειλούντες αυτόν εστερείτο ούτος του απαραιτήτου ελαίου διά να συνεχίση καίων και φωτίζων τας ψυχάς και τα όμματα των ανθρώπων. Διά τούτο και η Μήτηρ ημών Αγία του Χριστού Μεγαλη Εκκλησία ανέκαθεν εμερίμνα διά την παιδείαν του Γένους και συνεισέφερε μεγάλως εις την εκπαίδευσιν, θέτουσα εις την διακονίαν και καλλιέργειαν αυτής πλείστα όσα εκλεκτά  αυτής τέκνα και αναριθμήτους ανωνύμους, κυρίως, αλλά και επωνύμους κληρικούς της», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του, την Τετάρτη, στην αίθουσα του Θρόνου, μετά την Θεία Λειτουργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. «Υπό τας πτέρυγας αυτής της καθημαγμένης και εσταυρωμένης Εκκλησίας και την έμπονον μέριμναν του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου εξελίσσεται η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή εις τηλαυγή φάρον παιδείας, από της Αλώσεως μέχρι και σήμερον, φάρον ιδία κατά το παρελθόν, διαπερώντα τα σκότη και φωτίζοντα την οικουμένην διά των μελιρρύτων ποταμών της γνώσεως, καθίσταται κιβωτός γνώσεως, «κήπος άκλειστος σοφίας», εν τω οποίω διδάσκεται και καλλιεργείται η ελληνίς φωνή, «πηγή λόγων ασφράγιστος», προχέουσα νάματα και αρδεύουσα τους ως ελάφους διψώσας προστρέχοντας εις αυτήν μαθητάς. Οι σχολάρχαι της ανύστακτοι φρυκτωροί της ελληνικής γλώσσης και παιδείας. Οι διδάσκαλοί της, λογάδες του Γένους. Οι ευεργέται και δωρηταί της προστάται και στυλοβάται της παιδείας, γίνονται πρότυπα των μεγάλων ευεργετών του Γένους οι οποίοι προσφέρουν τον «πρόσκαιρον» πλούτον αυτών προς ίδρυσιν σχολείων και ανέγερσιν εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μεριμνούν διά την στελέχωσιν αυτών με διδασκάλους και δια τον καταρτισμόν κανονισμών της λειτουργίας αυτών», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Νωρίτερα είχε χοροστατήσει στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Πέργης Ευάγγελος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Προύσης Ελπιδοφόρος. 
Τον Θείον Λογον κήρυξε ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Άρχοντες Οφφικιάλοι της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος κ. Αθανάσιος Κυριαζής και πλήθος προσκυνητών από το εξωτερικό.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαρίων και αειμνήστων Ιδρυτών, Ευεργετών, Εφόρων, Σχολαρχών, Καθηγητών, Διδασκάλων, Επιμελητών και μαθητών της Π. Μεγάλης του Γενους Σχολής, στο τέλος του οποίου ευλόγησε τα κόλλυβα. Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, πραγματοποιήθηκε ομιλία του Άρχοντος της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας και Προέδρου της Εφορείας της Π. Μεγάλης του Γένους Σχολής Αθανασίου Αγγελίδη.

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε στο γραφείο του, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος κ.Αθανάσιο Κυριαζή, τον Πρέσβη Νικόλαο Ματθιουδάκη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, την κυρία Φωτεινή Αδαμίδου, συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, παρουσία του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, ηγουμένου της Ι.Μ.Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Εσπερινός στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα.

________________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr