Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Ο Εσπερινός των Θεοφανείων στο Φανάρι

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Στον πανηγυρικό Μεγάλο Εσπερινό της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστάτησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας οι Μ. Εσπερινοί του Πάσχα, των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων τελούνται την παραμονή των Εορτών μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μ.Βασιλείου. Ειδικότερα όμως για τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, όταν η Εορτή συμπέσει να είναι Κυριακή, όπως φέτος τα Θεοφάνεια ή Δευτέρα ακολουθείται ένα διαφορετικό τυπικό. Οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες ψάλλονται την Παρασκευή, το πρωί του Σαββάτου τελείται η Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και την παραμονή το απόγευμα ψάλλεται αυτοτελώς ο Μ. Εσπερινός της Εορτής στον οποίον μαζί με τα αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη υπάρχει και Αποστολικό ανάγνωσμα και Ευαγγέλιο.Έτσι το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε σύμφωνα με αυτή την ειδικότερη τάξη ο Εσπερινός της Εορτής.
Ο Πατριαρχικός Ναός ήταν γεμάτος από πιστούς από την Πόλη και προσκυνητές από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. Στον εσπερινό παρέστησαν και πολλοί Άρχοντες του Πατριαρχείου, μεταξύ των οποίων, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής.
Ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στον Όρθρο, μετά τη Δοξολογία θα τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ενώ στη συνέχεια θα προστεί της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργώντας με του Μητροπολίτες Γέροντα Νικαίας Κωνσταντίνο, Περγάμου Ιωάννη, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Σεβαστείας Δημήτριο, Ικονίου Θεόληπτο, Προύσης Ελπιδοφόρο και Κυδωνιών Αθηναγόρα.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας θα ξεκινήσει λιτανευτική πομπή από τον Πατριαρχικό Ναό προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου με κατεύθυνση την αποβάθρα του Φαναρίου όπου για μια ακόμη χρονιά θα γίνει στον Κεράτιο Κόλπο η ρίψη του Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων έτσι όπως καθιερώθηκε επί Πατριαρχίας Βαρθολομαίου.

______________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο www.Amen.gr