Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

H χιονισμένη Βασιλεύουσα...


των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου, Φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
O χιονιάς των προηγούμενων ημερών «έστρωσε» ένα λευκό χαλί στις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης από τη Δύση μέχρι την Ανατολή, σε Ευρώπη και Ασία.
Το παγωμένο τοπίο «μύρισε» ψημένα κάστανα και καλαμπόκι από τα μαγκάλια των καστανάδων.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πόλης, εμφανώς ευχαριστημένοι από την – προσωρινή – νέα όψη της και το εκτυφλωτικό άσπρο του χιονιού, που σκέπασε και την παραμικρή ατέλειά της, βρήκαν την ευκαιρία για μια βόλτα στις πλατείες και τα πάρκα, στιγμιαία πεδία βολής για τον χιονοπόλεμο μεγάλων και μικρών.

Η Μεγάλη Εκκλησία, η Αγία Σοφία, στέκει αγέρωχη σαν να εποπτεύει την Πόλη Της, η οποία απλώνεται στις δύο όχθες του Βοσπόρου αλλά και τα Πριγκηπόνησα που αχνοφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα σαν να αρμενίζουν στην θάλασσα του Μαρμαρά. Ο γιγαντιαίος χιονισμένος τρούλος της ενώνει τον Θεό με τον Άνθρωπο και τη γη με τον ουρανό.

                                      
Απέναντι από τη Μεγάλη Εκκλησία προβάλλει το τέμενος Σουλτάν Αχμέτ (Μπλε τζαμί) του οποίου ως γνωστόν ο αρχιτέκτονας ήταν ο Μιμάρ Σινάν (1489-1588), γεννημένος από ρωμιούς ορθοδόξους γονείς από τους Αγίους Αναργύρους (Ağırnaz) της Καππαδοκίας, κοντά στην Καισάρεια, ο οποίος υπήρξε θύμα του παιδομαζώματος.
Στην πλατεία ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, εκεί όπου κάποτε υψώνονταν  ο Ιππόδρομος των βυζαντινών οι τουρίστες κοντοστέκονται και τραβούν φωτογραφίες ενώ οι πλανόδιοι σαλεπιτζήδες  προσφέρουν ένα ζεστό αχνιστό φλιτζάνι σαλέπι, ότι πρέπει για το κρύο.
Στα βαριά από το χιόνι κλαδιά των δένδρων ξαποσταίνουν τα πουλιά ενώ οι υπερήφανες γάτες της Πόλης, οι οποίες ζουν σε κάθε συνοικία της, δείχνουν αδιάφορες για την αλλαγή του τοπίου.

Φορτωμένος από χιόνι και ο τρούλος του αλλοτινού χριστιανικού Ναού των Αγίων Σέργιου και Βάκχου, πιο γνωστού σαν μικρή Αγία Σοφία, που κρύβεται πίσω από τα γκρεμισμένα τείχη της Πόλης.
Η χιονισμένη Κωνσταντινούπολη εκπέμπει μια ξεχωριστή ομορφιά που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις…

____________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο www.Amen.gr