Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Μετά από 100 χρόνια η μονή Στουδίου θα ξαναγίνει τζαμί (ΦΩΤΟ)


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Ο ναός της ιστορικής Μονής του Στουδίου θα μετατραπεί και πάλι σε ισλαμικό τέμενος αλλάζοντας έτσι τη φυσιογνωμία του. Ύστερα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της τουρκικής κυβέρνησης θα ανακαινιστεί και θα δοθεί και πάλι σε χρήση ως τζαμί. Το μνημείο το οποίο υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού και στο μουσείο της Αγίας Σοφίας θα παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφίων. Ο Ναός, αφιερωμένος στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, αρχικά σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως μουσείο υπαγόμενο στην Αγία Σοφία, σκέψη που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αργότερα εγκαταλείφθηκε. Το ιστορικό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας μετατράπηκε σε τζαμί το 1486 στην εποχή του σουλτάνου Μπαγιεζίτ Β’ . Κατά την πυρκαγιά του 1782 υπέστη σοβαρές καταστροφές. Το 1820 ανακαινίσθηκε, υπέστη όμως σημαντικές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 1894. Το 1908 κατέρρευσε η στέγη του και έκτοτε δεν ανακαινίστηκε. Η ιστορική Μονή Στουδίου βρίσκεται απέναντι από το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων στην περιοχή Επταπυργίου (Yedikule).



Η απόφαση μετατροπής του Ναού της Μονής Στουδίου σε Τζαμί πιθανότατα να εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «νέο-οθωμανικής» αντίληψης η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δύναται να προσλάβει τα χαρακτηριστικά μιας «νεό-κατάκτησης»  αφού μόνο μετά από κάθε κατάκτησή τους οι Οθωμανοί μετέτρεπαν χριστιανικούς Ναούς σε τζαμιά.

Δυστυχώς η απόφαση αυτή –  που μόνο σε πολιτικές σκοπιμότητες θα μπορούσε να αποδοθεί - αποτελεί μια ακόμα λυπηρή εξέλιξη στην κατεύθυνση του σεβασμού αρχαίων χριστιανικών μνημείων της Πόλης που μετά την Άλωση, στο πνεύμα εκείνης της εποχής και στο πλαίσιο μιας άλλης αντίληψης, μετατράπηκαν σε Τζαμιά. Ωστόσο με το πέρασμα το χρόνου είτε εγκαταλείφθηκαν είτε μετατράπηκαν σε μουσεία προσβάσιμα από όλους τους επισκέπτες που ήθελαν να θαυμάσουν τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του βυζαντίου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μονή Στουδίου, ανά τους αιώνες, φύτρωσαν πνευματικά μυρίπνοα άνθη αρετής...

_________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr