Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Στο πλευρό του Συνδέσμου Μουσικοφίλων της Πόλης ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Την αμέριστη συμπαράσταση και το ειλικρινές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας αλλά και του ιδίου προσωπικώς προς το Σύνδεσμο Μουσικοφίλων της Πόλης εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβεβαιώνοντας για την αγάπη μας εδώ στο Πατριαρχείο και για την υποστήριξη μας προς τον Σύνδεσμο Μουσικοφίλων” κατά τη συνάντηση του τη δεύτερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς με τους Ιεροψάλτες της Πόλης στο Φανάρι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας πρόσκλησης για γεύμα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τους ιεροψάλτες που διακονούν στα Πολίτικα αναλόγια. Μετά το γεύμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τους Ιεροψάλτες στην Αίθουσα του Θρόνου όπου τον Πατριάρχη προσφώνησε εκ μέρους του Συνδέσμου Μουσικοφίλων ο Νίκος Σαηδάμ.
 
 
 
Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στην πορεία και στα πεπραγμένα του Συνδέσμου για τη χρονιά που πέρασε, στα δεδομένα των καιρών που μεταβάλλονται οδηγώντας σε εξελίξεις όπως είναι η προσέλευση νέων από την Ελλάδα με γνώσεις βυζαντινής και άλλης μουσικής και οι οποίοι καλύπτουν τις ιεροψαλτικές ανάγκες διαφόρων Κοινοτήτων στην Πόλη και στα διάφορα ζητήματα που απασχολούν την πορεία του Συνδέσμου ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τα θετικά βήματα που έγιναν τόσο στη διαδικτυακή εικόνα όσο και στην προβολή του Συνδέσμου με συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις στην Πόλη κ στην Ελλάδα. Κατακλειωντας το λόγο του υπογράμμισε την αφοσίωση των μελών του Συνδέσμου προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και ευχαρίστησε για το γεγονός πως το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης βρίσκονται πάντα στο πλευρό των Ιεροψαλτών ενισχύοντας το έργο και τη διακονία τους.
 
 
Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες για την προσφορά τους στη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συνεχάρη τον Πρόεδρο Νίκο Σαηδάμ και τα μέλη του Συνδέσμου Μουσικοφίλων για τις προσπάθειές τους προς την προαγωγή, προάσπιση, συνέχιση και διαδοση της γνήσιας βυζαντινής μουσικής και του παραδοσιακού Πατριαρχικού ύφους και χαιρέτισε με εγκαρδιότητα την προσέλευση νέων από την Ελλάδα και την εγκατάστασή τους στην Κωνσταντινούπολη και συνεπώς την αύξηση του Ιεροψαλτικού δυναμικού την οποία χαρακτήρισε ώς ένα πολύ θετικό και ελπιδοφόρο σημείο. Αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στα πρόσωπα του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λεωνίδου Αστέρη και του Άρχοντος Λαμπαδαρίου Ιωάννου Χαριατίδου που παρέστησαν στη συνάντηση ως επικεφαλής του ιεροψαλτικού κόσμου του Πατριαρχείου καθώς και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Αρχιδιακόνου του Μαξίμου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "μας εκπροσωπεί ως άριστα ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος ως υπεύθυνος, κατά τα κρατούντα εν τοις Πατριαρχείοις ο εκάστοτε Αρχιδιάκονος να είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος για τα θέματα των Ιεροψαλτών και καμαρώνω διότι ο νυν Αρχιδιάκονος, περισσότερο από τους προκατόχους του, θα έλεγα, έχει ζωηρό και ζωντανό ενδιαφέρον για όλα τα προβλήματα, για την ιστοσελίδα, για την εκδήλωση στην Πάτρα, για όλα όσα σας ενδιαφέρουν και εύχομαι να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο".


Συνέστησε ενότητα και ομοψυχία στους 30 και πλέον Ιεροψάλτες από την Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως και από τις παρακείμενες Ιερές Μητροπόλεις τονίζοντας με έμφαση ότι ο Σύνδεσμος μπορεί και πρέπει να δραστηριοποιείται συνεχώς και μάλιστα με τη συνεργασία όλων των μελών του ώστε το αποτέλεσμα να είναι η καλύτερη εξέλιξη των ιεροψαλτικών πραγμάτων της Πόλης.


Στο τέλος της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στους Ιεροψάλτες για τη νέα χρονιά και τους μοίρασε το ημερολόγιο του Πατριαρχείου με την τυπική διάταξη των Ακολουθιών της κάθε ημέρας για το έτος 2013.-


__________

Για περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις επισκεφθείτε το www.Amen.gr