Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Βαρθολομαίος: «Η 35ετής διακονία σας απέδειξε ότι ο Θεός αγαπά τον λαό και την Εκκλησία της Γεωργίας»


των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου
Την Εκκλησία της Γεωργίας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, κατόπιν αδελφικής πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας Β’, να τιμήσει αυτοπροσώπως τις διοργανούμενες στην Τιφλίδα εορταστικές εκδηλώσεις για τα ογδοηκοστά γενέθλιά του και την συμπλήρωση τριάντα πέντε ετών Πρωθιεραρχικής διακονίας στον Θρόνο της Εκκλησίας Ιβηρίας, την κανονικότητα της αυτοκεφαλίας της οποίας επαναθεώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με βάση τον από 3ης Μαρτίου 1990 Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο, και χορήγησε σ’αυτήν Πατριαρχική αξία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδεύεται από τους Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριο και Κυδωνιών Αθηναγόρα, τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Σαμαρά, και τον διάκονο Ιωακείμ Μπίλλη, Αρχιγραμματέα και Υπογραμματέα, αντιστοίχως, της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Στον Διεθνή Αερολιμένα της Τιφλίδος τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχτηκαν ο Πατριάρχης Ηλίας, μαζί με Ιεράρχες της Εκκλησίας Γεωργίας, ο κ. David Usupashvili, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας, η Πριγκήπισσα Αικατερίνη, Πρέσβυς της Γεωργίας στο Βατικανό, γόνος της πρώην Βασιλικής Οικογενείας της Γεωργίας, και οι κύριοι Ελευθέριος Πρώϊος, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Τιφλίδα, Grigol Mgolobishvili, Πρέσβυς της Γεωργίας στην Άγκυρα, και Zviad Kvatchantiradze, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής της Γεωργίας, πρώην Γεν. Πρόξενος της χώρας στην Πόλη, καθώς και η κα Ayşe Uzer, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Τιφλίδα.
Η υποδοχή στο Πατριαρχικό Μέγαρο
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Πατριαρχικό Μέγαρο, όπου τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις τιμής, σεβασμού και αγάπης ο Πατριάρχης Ηλίας Β’, Ιεράρχες-Μελη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Γεωργίας, το προσωπικό που διακονεί στην έδρα της Πατριαρχικής διοικήσεως και η Χωρωδία του Πατριαρχικού Ναού, που έψαλλε  ύμνους και τροπάρια. Ο Γεωργιανός Πρωθιεράρχης εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόσο για την  παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την προειρημένη διπλή επέτειο, όσο και για την αταλάντευτη υποστήριξη και συμπαράσταση που εκδηλώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την αδελφή Εκκλησία της Γεωργίας επί τριανταπέντε έτη, από της εκλογής και αναρρήσεώς του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Εκκλησίας Γεωργίας στα τέλη του έτους 1977.
 «Έχουμε την μεγάλη χαρά να καλωσορίζουμε την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η παρουσία του οποίου περιποιείται μεγάλη τιμή στις εκδηλώσεις», είπε ο Πατριάρχης Γεωργίας και συνέχισε: «Όταν εξελέγην Πατριάρχης, γνωρίζετε, στην εξουσία ήταν το κομμουνιστικό καθεστώς, οι εκπρόσωποι του οποίου έλεγαν ότι όσο χειρότεροι άνθρωποι είναι στην Εκκλησία τόσο το καλύτερο για εμάς. Ρωτήσαν κάποτε οι ίδιοι κάποιον μοναχό εάν ο κομμουνισμός είναι από τον Θεό η από το κακό. Κι εκείνος απήντησε ότι ο κομμουνισμός ασφαλώς προερχόταν από τον Θεό, προσθέσας, ωστόσο, ότι θα ερχόταν στιγμή που και ο Θεός θα έθετε τέρμα σ’αυτόν. Και ιδού, ήλθε ο καιρός της ελευθερίας που ζούμε και λατρεύουμε τον Θεό ελεύθερα και ανεμπόδιστα! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα».
«Σας ευχαριστώ, Παναγιώτατε, για ο,τι μας προσφέρετε!»
Ο Πατριάρχης Γεωργίας εξήγησε πως, «όπως σε πολλές άλλες χώρες και Εκκλησίες, έτσι και στην Γεωργία έχουμε προβλήματα, τα οποία προκύπτουν εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος δεν στέκεται στο ύψος του ως πλάσμα του Δημιουργού, ως εικόνα του Θεού. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως και πολλές φορές μικρές χώρες γίνονται αντικείμενα. Η χώρα μας είναι μικρή και, δυστυχώς, γίνεται, ενίοτε, αντικείμενο. Μολονότι είμαστε μικρή χώρα, έχουμε μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Ο πολιτιστικός μας πλούτος είναι η Ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας, αυτή που γοητεύει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, την οποία διδάσκει και διαφυλάσσει η Εκκλησία της Γεωργίας. Χρειαζόμαστε σοφία και δύναμη για να εξακολουθήσουμε την αποστολή μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς και αυτήν την σοφία και δύναμη αντλούμε από το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εκδηλώνεται εδώ και 35 χρόνια, από της εκλογής μου στον Πατριαρχικό Θρόνο της Εκκλησίας Γεωργίας. Σας ευχαριστώ, Παναγιώτατε, για ο,τι μας προσφέρετε! Εύχομαι να Σας πολυετεί ο Κύριος για να προσφέρετε σε ολόκληρη την οικουμένη!». 
Θερμοί λόγοι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις στενές και ιστορικές πνευματικές σχέσεις, οι οποίες συνδέουν τις Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως και Γεωργίας από τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους, λόγω της κοινής αποστολικής καταγωγής τους, καθώς οφείλουν την ίδρυσή τους στον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, αλλά και στους δεσμούς που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ιεραποστολικής δράσης της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας από την Καππαδοκία, η οποία στερέωσε την χριστιανική πίστη μεταξύ του Γεωργιανού λαού.
«Μπορεί ορισμένοι να ήθελαν στην Εκκλησία να βρίσκονται οι χειρότεροι άνθρωποι γιατί έτσι ήταν καλύτερα γι’αυτούς, ωστόσο στην Εκκλησία της Γεωργίας ευδόκησεν ο Θεός να αφιερωθεί στην διακονία της και να αναδειχθεί Πατριάρχης προ 35 ετών ο άριστος αυτής», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Η 35ετης Πρωθιεραρχική διακονία σας απέδειξεν ότι ο Θεός αγαπά τον λαό και την Εκκλησία της Γεωργίας, την οποία έχω επισκεφθεί και ως Πατριάρχης και συνοδεύοντας τον Γέροντά μου μακαριστό Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κυρό Μελίτωνα. Θυμούμαι που είχαμε παρακολουθήσει μαζί ένα θεατρικό έργο, στην υπόθεση του οποίου εμφανιζόταν μία ηλικιωμένη κυρία που αναζητούσε τον δρόμο για την Εκκλησία μα δεν μπορούσε να τον βρει και κανείς δεν ήταν πρόθυμος να την βοηθήσει γιατί θεωρούσαν ότι γύρευε κάτι το «άχρηστο» και «περιττό». Δοξάζω τον Θεό, διότι τώρα πια όλοι οι δρόμοι οδηγούν τον πιστό λαό της Γεωργίας ελεύθερα στις Εκκλησίες του. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και εν τω προσώπω του τις Αρχές της χώρας για τις τιμές με τις οποίες με υπεδέχθησαν και σήμερα και όλες τις προηγούμενες φορές. Ευχαριστώ για την παρουσία τους, τους διπλωμάτες της Γεωργίας που υπηρέτησαν και υπηρετούν στην χώρα όπου εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ασπασμό αγάπης δίδω στους αδελφούς Ιεράρχας της Εκκλησίας Γεωργίας με τους οποίους συνεργαζόμαστε στις Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Συναντήσεις. Πολλά τα έτη Σας, Μακαριώτατε Άγιε Αδελφέ, καλά Θεοφάνεια!»[1] 
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γεωργίας
Στη συνέχεια οι δύο Πατριάρχες μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην είσοδο του οποίου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας MikheilSaakashvili. Μετά από σύντομη κατ’ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τους Προκαθημένους, στους οποίους προσετέθη στο μεταξύ και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο κ. Saakashviliπαρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν αυτών και των εκπροσώπων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο οποίο παρεκάθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Αρείου Πάγου) της χώρας, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Τιφλίδας και άλλοι επίσημοι. Στην πρόποσή του ο Πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ξεχωριστή τιμή που επεφύλαξε στην Εκλησία και τον λαό της Γεωργίας ερχόμενος αυτοπροσώπως στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 35 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Ηλεία στον Θρόνο της Εκκλησίας Γεωργίας. «Καλωσορίζω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και όλους τους εκπροσώπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Γεωργία. Γιορτάζουμε διπλή γιορτή, τα 80α γενέθλια του Πατριάρχη μας και την επέτειο της εκλογής και ενθρονίσεώς του προ 35 ετών. Αγαπούμε πολύ τον Πατριάρχη μας Ηλία Β’, διότι διέσωσε σε καιρούς χαλεπούς την ιδιοπροσωπεία μας, την ιδιαίτερη ταυτότητά μας, την Ορθόδοξη πίστη μας, η οποία είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας, και συνάμα το διαβατήριό μας, χάρις στο οποίο μας αναγνωρίζουν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ως αρχαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό λαό», τόνισε ο Πρόεδρος Saakashviliκαι συνέχισε: «Γι’αυτό είμαστε ευγνώμονες στον Πατριάρχη μας, και η γιορτή του είναι εθνική γιορτή, γιορτή όλης της χώρας. Καυχόμαστε για το ότι ο Πατριάρχης μας τυγχάνει παγκοίνου αποδοχής και αναγνωρίσεως ως Πατριάρχης της αγάπης και υποστηρικτής της Διορθοδόξου ενότητος. Γι’αυτό χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που προσήλθαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και Αρχηγοί και εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ενιαία και είναι παρούσα εδώ, στην Τιφλίδα, με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που εκφράζει και εκπροσωπεί αυτήν την ενότητα. Υψώνω, λοιπόν το ποτήριο υπέρ της υγείας των παρισταμένων Ορθοδόξων Προκαθημένων και Ιεραρχών και υπέρ της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σας αγαπούμε πολύ, Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα, και ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και ευόδωση των σκοπών για τους οποίους αγωνίζεσθε για το καλό της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πατριάρχης Σερβίας και ο Μητροπολίτης Βάρνας Κύριλλος, Τοποτηρητής του χηρεύοντος Θρόνου της Εκκλησίας Βουλγαρίας.
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο «Άγιος Ανδρέας»
Την επομένη, Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε θεολογική ομιλία, κατά την έναρξη Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε προς τιμην του Πατριάρχου Γεωργίας Ηλία Β , στο ιδρυθέν από τον ίδιο Πανεπιστήμιο «Άγιος Ανδρέας», με θέμα: "Η Θρησκεία και ο Πολιτισμός". Στη συνέχεια πραγματοποίησαν ομιλίες ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος, ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Ανγκόλας Σεραφείμ, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου, του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου και πλήθους Ιεραρχών, διπλωματών, μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητος και φοιτητών του Πανεπιστημίου, ενώ η Χορωδία του έψαλε ύμνους κατά την δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα τελετών του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό
Αμέσως μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας BidzinaIvanishvili, παρουσία του Προέδρου της Βουλής DavidUsupashvili, ο οποίος, σήμερα Σάββατο,  παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των υψηλών επισκεπτών της χώρας στην έδρα του Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της έως τώρα παραμονής του στην Τιφλίδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει γίνει δεκτός με ιδιαίτερες τιμές από το σύνολο της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Την Παρασκευή  επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς την Πρεσβεία της Τουρκίας, όπου του επιφύλαξε θερμή υποδοχή ο Πρέσβης - ο οποίος σήμερα παρέθεσε στην Πρεσβευτική Κατοικία γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου και της συνοδείας του - ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Ελλάδος όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές από τον Πρέσβη, το προσωπικό της Πρεσβείας και τις οικογένειές τους, στους οποίους έδωσε τις πατρικές και Πατριαρχικές ευχές του με την ευκαιρία της εισόδου στο νέο έτος.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής της Γεωργιανής Πρωτεύουσας, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρακολούθησε συναυλία κλασσικής μουσικής της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Τιφλίδος, την οποία πλαισίωναν οι Χορωδίες της Όπερας, του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος και μαθητών Σχολείων της πόλης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης και παραδοσιακούς χορούς της Γεωργίας από ποικίλα χορευτικά συγκροτήματα ενδεδυμένα τις παραδοσιακές στολές του Καυκάσου.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η στιγμή που οι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες θεατές έψαλαν κατ’ επανάληψη, όρθιοι, «Αλληλούια» προς τιμήν του εμφανώς συγκινημένου Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία ο οποίος τους έδινε την πατρική ευλογία του.  
_______
[1] Το εορτολόγιο της Εκκλησίας της Γεωργίας συμβαδίζει προς το Παλαιό Ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο κατά την ημέρα άφιξης του Πατριάρχου εορταζόταν όι άγιοι που εορτάστηκαν την 28η Δεκεμβρίου κατά το νέο Ημερολόγιο. 
__________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο www.Amen.gr