Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Με τον πρόεδρο της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου (ΤΕΗ - Kızılay) Lutfi Akar, συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην έδρα του που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο χρόνο στο Φανάρι καθώς και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ΤΕΗ προς τη ρωμαίικη Kοινότητα. Ο Πατριάρχης εξήρε τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς, ενδιαφέροντος και της βοήθειας που χορηγή η ΤΕΗ προς τους αναξιοπαθούντες σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς κ.ά. χωρίς διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος, ο οποίος υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Πατριάρχη, υπογράμμισε ότι «είμαστε στην υπηρεσία της ανθρωπότητας χωρίς διακρίσεις θρησκείας, φυλής και γλώσσας» και αναφέρθηκε σε πρόσφατο παράδειγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Η ΤΕΗ σε συνεργασία και με την αρμενική κοινότητα της Πόλης ανέλαβαν και οργάνωσαν την αποστολή βοήθειας σε ρουχισμό στους χριστιανούς Αρμενίους  και μουσουλμάνους της Συρίας.Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Παντελής Βίγκας,εκπρόσωπος τών Μειονοτικών Ιδρυμάτων στην Γενική Διεύθυνσυ Βακουφίων και ο Κωδικογράφος διάκονος Παίσιος. Ο κ. Βίγκας,  τόνισε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος διατηρεί υψηλό κύρος, ως θεσμός με ιστορία εκατό και πλέον ετών, και ότι γεννά στους πολίτες αισθήματα ασφαλείας και εμπιστοσύνης.Στη συνάντηση παρέστη και ο Avedis Hilkat, Σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα Μειονοτήτων και Κοινοτήτων.


  Κατά τη συζύτηση έγινε αναφορά στην ίδρυση της ΤΕΗ, το 1878,και στον Μάρκο Αποστολίδη γνωστό ως Μάρκο Πασά,  εκ των πρωτεργατών ιδριτών της.Ο Πατριάρχης πρότεινε να γίνει ένα τρισάγιο στον τάφο του στο Κουσκουντζούκι, στο νεκροταφείο της Ελληνικής Κοινότητας,στήν Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, το οποίο θα τελεσθή ανήμερα της εορτής του Αγ. Μάρκου 25 Απριλίου με την παρουσία του προέδρου της ΤΕΗ(Kızılay) και συνεργατών του.Ο πρωτεργάτης στην ιδρυση της ΤΕΗ Μάρκος Αποστολίδης το 1861 διορίζεται, απο τον Σουλτάνο Αμπντουλαζίζ, ως αρχίατρος στο παλάτι.Διετέλεσε δέκα χρόνια ως πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου εως το θάνατο του το 1888. 
________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr