Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Εκδηλώσεις αγάπης και τιμής στη Γεωργία


των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου
Ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα, η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Γεωργία όπου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των τριανταπέντε χρόνων από την εκλογή του Πατριάρχη Ηλία στον πατριαρχικό Θρόνο της Εκκλησίας της Γεωργίας. Κορυφαία στιγμή των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν το Συλλείτουργο των Προκαθημένων και εκπροσώπων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Την παραμονή, Σάββατο 12 Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την έδρα του Πατριαρχείου Γεωργίας όπου συμπροήδρευσε με τον Πατριάρχη Ηλία των συνομιλιών ανάμεσα στις Αντιπροσωπείες των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Γεωργίας. 

Συλλείτουργο σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης
Την Κυριακή τελέστηκε η Πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και με την συμμετοχή των  Πατριαρχών Γεωργίας Ηλία και Σερβίας Ειρηναίου, του Αρχιεπισκόπου Πράγας Χριστοφόρου, του Τοποτηρητού του χηρεύοντος Θρόνου της Εκκλησίας Βουλγαρίας, Μητροπολίτη Βάρνας Κυρίλλου, των Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου Μακαρίου και Κυδωνιών Αθηναγόρα, εκ της Πατριαρχικής Συνοδείας, και των Μητροπολιτών Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ, εκπροσώπου του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Αρκαδίας Βασιλείου, εκπροσώπου του Πατριάρχου Αντιοχείας, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, εκπροσώπου του Πατριάρχου Μόσχας, Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλοχίου, της Εκκλησίας της Σερβίας, του Επισκόπου Στοβίου Ναούμ, της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, του Μητροπολιτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου και του Επισκόπου Μεσαωρίας Γρηγορίου, εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κύπρου, του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Επισκόπου Gorlicki Παϊσίου, εκπροσώπου της Εκκλησίας Πολωνίας, του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου και του Επισκόπου Βύλιδος Αστείου, εκπροσώπων της Εκκλησίας Αλβανίας και όλων των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Γεωργίας.To Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Προκαθήμενο του εκπροσώπησε ο Αρχιμ.Νεκτάριος Σελαλματζίδης, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος είχε κατακλυστεί από περισσότερους από τρεις χιλιάδες πιστούς για να εκφράσουν τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς τον Πατριάρχη της Εκκλησίας της Γεωργίας αλλά και να λάβουν τις ευχές και τις ευλογίες του  Προκαθημένου της Πρωτόθρονης  Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.
"Σας αγαπούμε πολύ" - Συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνισμού της Γεωργίας
Κατά την παραμονή του στην Γεωργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ελληνισμού της Γεωργίας. Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής, 13ης Ιανουαρίου, επισκέφθηκε την έδρα του «Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού “Οδυσσέας Δημητριάδης”», της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, η οποία αριθμεί περίπου 15.000 μέλη και γιορτάζει φέτος την συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυσή της. Τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φώτης Τσιτλίδης, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Ελευθερίου Πρωΐου, του Συμβούλου Πρεσβείας Γεωργίου Ψιάχα και του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και συνεχάρη  τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τη νεολαία της Ομογένειας για την συστηματική διαφύλαξη και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, μεταφέροντάς τους την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Προσέφερε δε ένα συμβολικό ποσό για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Κέντρου. «Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σας σκεπτόμαστε και σας αγαπούμε πολύ. Πνευματικώς υπάγεστε στην κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας Γεωργίας, ωστόσο οι ίδιοι οι Γεωργιανοί με βεβαιώνουν ότι όλοι σας, ως απόγονοι Ποντίων, έχετε την αναφορά σας και το βλέμμα σας στραμμένο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας ανέφερε: «Ευχή και προσευχή μας είναι να έχουμε ειρήνη, ευστάθεια και ελευθερία στην άσκηση της αποστολής μας. Περιουσίες επιστρέφονται στις δικαιούχες Κοινότητες και τα Ιδρύματά μας, το πρόβλημα της επαναλειτουργίας της Χάλκης, όμως, παραμένει. Ελπίζω σύντομα να επιλυθεί και αυτό. Από την Πόλη και το Φανάρι σας φέρνω την αγάπη, την στοργή και την προσοχή της Μητρός Εκκλησίας. Να μη αμφιβάλλετε καθόλου για την διαρκή αγάπη και τη προσευχή μας προς εσάς και όλο τον όπου γης ελληνισμό». 

Προσκύνημα στον τάφο του Οσίου Shio
Στο πλαίσιο της επισκέψεως του στην όμορφη χώρα του Καυκάσου ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Shiomgvime η οποία ιδρύθηκε κατά τον 6ον αιώνα από τον Όσιο Shio, όπου τον υποδέχθηκαν με ιδιαίτερες τιμές  ο ηγούμενος Αρχιμ. Γαβριήλ και η Αδελφότητα της Μονής. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προέστη της Δοξολογίας και ακολούθως προσκύνησε τον τάφο του ιδρυτού της Μονής, στο σπήλαιο της μοναστικής ασκήσεως του. Υπενθυμίζεται ότι ο Όσιος Shio μεταλαμπάδευσε, από την έρημο της Συρίας στα δυσπρόσιτα όρη του Καυκάσου, το πνεύμα και τις αρχές του κοινοβιακού μοναχισμού.
Επίσκεψη στο Ελληνικό Κέντρο Υγείας «Ιπποκράτης»
Σήμερα το πρωί, τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Τιφλίδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Ελληνικό Κέντρο Υγείας «Ιπποκράτης», το οποίο ιδρύθηκε το 1999,χάρις στην μέριμνα του κ. Andrew Athens, πρώτου Προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, και προσφέρει έκτοτε δωρεάν διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, αδιακρίτως, σε κάθε πάσχοντα άνθρωπο. Τον Πατριάρχη και την Συνοδεία Του υποδέχθηκε ο Δρ Roland Stamatov, Διευθυντής του Κέντρου, η κυρία Αλίνα Παπανίδου, Συντονίστρια του υποστηριζόμενου από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος αναπτυξιακό πρόγραμμα βοήθειας «Hellenic Aid», ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Τιφλίδα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου καθώς και ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό, στους οποίους έδωσε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είχε στηρίξει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας, επισήμανε στην σύντομη ομιλία του την σπουδαιότητα της ανακούφισης του ανθρωπίνου πόνου, κατά την ευαγγελική προτροπή: «ἀλλήλων τά βάρη βαστάζετε». Εξέφρασε δε τα θερμά συγχαρητήρια του για την άρτια οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου και για την ευεργετική προσφορά αυτού προς το κοινωνικό σύνολο. Να σημειωθεί πως από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του το έχουν επισκεφθεί, για την παροχή υγειονομικής, περισσότερα από τρία εκατομμύρια ασθενείς.
Η αναχώρηση για την Πόλη
Αναχωρώντας το μεσημέρι για την Κωνσταντινούπολη από το αεροδρόμιο της Τιφλίδας, στο οποίο τον συνόδευσε ο Πατριάρχης Ηλίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε δήλωσή του, εξήρε την προσωπικότητα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Γεωργίας  αλλά και την βαθειά πίστη και ευσέβεια του λαού της χώρας. Ευχαρίστησε δε για τις εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού της Εκκλησίας και του λαού της Γεωργίας προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και το πρόσωπό του.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνόδευσαν οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και ο διάκονος Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας και Υπογραμματέας, αντιστοίχως, της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.____________
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας καθώς και από την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας.  
_________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο www.Amen.gr