Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πρόεδρος της Σερβίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Την Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Σερβίας Τomislav Nikolic, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Σερβίας είχε εγκάρδια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν θέματα ειρηνικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών στην περιοχή των βαλκάνιων και ευρύτερα.Στη συνάντησή τους, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, έγινε αναφορά στην πανορθοδοξη ενότητα και συνεργασία καθώς και στη συμβολή της Σερβικής Εκκλησιας προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, υπογραμμίστηκαν οι ακατάλυτοι δεσμοί μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σερβικής Εκκλησίας. 
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους διαθρησκειακούς διαλόγους που αποσκοπούν, όπως είπε, στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό συμβάλλοντας στην ειρηνική συνύπαρξη χωρίς διακρίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία του Πατριαρχείου να ανακηρύξει το 2013 σε έτος Πανανθρώπινης Αλληλεγγύης. Ακόμα έκανε γνωστό πως θα συμμετάσχει στους εορτασμούς που θα γίνουν στη Νίσσα της Σερβίας, τόπο καταγωγής  του Αγίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ο οποίος πριν 1700 χρόνια υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων  θεσπίζοντας την ανεξιθρησκεία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και σταματώντας τους διωγμούς των χριστιανών.
Τoν Πρόεδρο συνόδευαν  η Υπουργός Νεότητος και Αθλητισμού Alisa Mari, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών  Goran Aleksi,  ο Σέρβος Πρέσβης στην Αγκυρα Dusan Spasojevic και αλλοι συνεργάτες του Προέδρου. Στη συνάντηση παρέστη και ο σερβομαθής Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος.
Στη συνέχεια προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και ενημερώθηκε από τον Μέγα Αρχιδιάκονο για την ιστορία του, τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια  που φυλάσσονται σε αυτόν._________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr