Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Πατριάρχης Βαρθολομαίος «Η Ρωμηοσύνη της Πόλης είναι εδώ, είναι παρούσα!»


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

«Η Ρωμηοσύνη της Πόλης ζει και δημιουργεί». Με το αισιόδοξο αυτό μήνυμα χαιρέτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης την συναυλία του Γιάννη Πάριου στην Πόλη, την οποία διοργάνωσαν σωματεία της Ομογένειας. Νωρίτερα όσοι παρακολούθησαν την συναυλία υποδέχθηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον γνωστό τραγουδιστή. «Ο Πάριος μας είπε ότι μας αγαπά. Και μεις τον αγαπούμε και δεν θα τον λησμονήσουμε», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον τραγουδιστή ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο πολιτισμός μπορεί να φέρει πιο κοντά Έλληνες και Τούρκους.

Ο χαιρετισμός του Πατριάρχη

«Γνώρισα τον Γιάννη Πάριο την Παρασκευή όπου ήρθε να κάνει την προσκυνηματική του επίσκεψη όπως κάθε Έλληνας, κάθε Ορθόδοξος που έρχεται στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Εθαύμασα την ευσέβειά του και την ευλάβειά του προς την Εκκλησία κατά τη συνομιλία που είχαμε εχθές. Απόψε εθαύμασα και εκτίμησα τη φωνή του και την τέχνη του. Και είμαι βέβαιος ότι η παρουσία του απόψε ανάμεσά μας δίνει διάφορα μηνύματα. Ότι η Ρωμηοσύνη της Πόλης είναι εδώ, είναι παρούσα. Και ζεί και δημιουργεί. Και τα τρία ρωμέηκα σωματεία που οργάνωσαν την αποψινή βραδιά έδωσαν αυτό το μήνυμα, ο Ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος Πέραν, ο Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι., και ο Ερ.Θ.Ο.. Συγχαίρω πατρικά τους επικεφαλής των και τους συνεργάτες των που οργάνωσαν με επιτυχία αυτήν την αξέχαστη βραδιά. Ο Πάριος μας είπε ότι μας αγαπά. Και μεις τον αγαπούμε και δεν θα τον λησμονήσουμε. Μας έφερε απόψε με την παρουσία του, με το τραγούδι του όχι λίγο ουρανό, όπως είπε σε ένα από αυτά τα τραγούδια, αλλά μας έφερε πολύ ουρανό. Το δεύτερο μήνυμα της αποψινής βραδιάς είναι ότι η τέχνη, το τραγούδι, ο πολιτισμός μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους Έλληνες και τους Τούρκους».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε ότι το Πατριαρχείο είναι υπέρ της φιλίας και της συνεργασίας των λαών των δύο χωρών.

«Είμαστε πάντοτε υπέρ αυτής της φιλίας και της δημιουργικής συνεργασίας των δύο γειτόνων λαών. Και χαιρόμαστε διότι σε λίγες εβδομάδες, στις αρχές Μαρτίου, οι δύο πρωθυπουργοί ο κ. Erdogan ο κ. Σαμαράς μαζί με πολλούς Υπουργούς εκατέρωθεν, στις 4 Μαρτίου συγκεκριμένα, θα έχουν εδώ στην Πόλη μας, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και ευχόμεθα τα αποτελέσματα αυτής της συναντήσεώς των και της συνεργασίας των να είναι θετικά, πλούσια, για το καλό αμφοτέρων των λαών. Ευχόμεθα οι πολιτισμικές εκδηλώσεις ωσάν τη σημερινή να συνεχισθούν και με τον Πάριο, όπως μας το υποσχέθηκε ότι θα ξαναέρθει», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. « Και ευχόμεθα και αθλητικές συναντήσεις να γίνονται και ακαδημαϊκές συναντήσεις ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών διαρκώς να καλυτερεύουν και να προοδεύουν και να καλλιεργούνται και να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Η συναυλία

Την εκδήλωση προλόγισε καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Ερ.Θ.Ο. Νίκος Καλαμάρης ο οποίος σημείωσε πως ο Γιάννης Πάριος εκφράζει τον πόνο, την αγάπη, τη θλίψη και τον έρωτα με ένα δικό του μοναδικό και χαρισματικό τρόπο εισβάλοντας στις καρδιές όλων μας.

«Καλησπέρα πατρίδα», χαιρέτησε ο Γιάννης Πάριος το κοινό της συναυλίας. «Τις ευλογίες σας Αρχηγέ των Εκκλησιών και των ψυχών ημών, μεγάλη μας τιμή που είσθε, μεγάλη μας τιμή. Το ότι συνέφαγα μαζί σας θα μου μείνει αξέχαστο. Συνομίλησα μαζί σας, θα το θυμάμαι για πάντα και το ότι είσθε ο φάρος του ελληνισμού παντού αυτό δεν χρειάζεται να το αποδείξω. Σας ευχαριστούμε όλοι μας, Παναγιώτατε», είπε ο γνωστός τραγουδιστής.


Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στη σκηνή του Lütfi Kırdar, παρέστησαν Ιεράρχες του Θρόνου, ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Αράμ Ατεσιάν, οι Πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης και Αθανάσιος Αστρακάς, Άρχοντες του Πατριαρχείου, παράγοντες των Κοινοτήτων της Ομογενείας, ο Πρόεδρος των ταξιδιωτικων πρακτοριων της Τουρκιας Başaran Ulusoy, ακαδημαϊκοί, πλήθος ομογενών της Πόλης καθώς και τούρκων, αρμενίων, εβραίων, συροχαλδαίων και άλλων. Ο αριθμός των προσελθόντων άγγιζε τις δύο χιλιάδες περίπου.

______________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr