Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πατριάρχης στο Νιχώρι του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Εορτάσθηκε και φέτος στην Πόλη η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, ο οποίος είναι γόνος του Νεοχωρίου του Βοσπόρου. Η Θεία Λειτουργία της μνήμης του Αγίου τελέστηκε στο Νιχώρι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουμαριωτήσσης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Επόπτου της Περιφερείας Βοσπόρου, με τη συμμετοχή του Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, Ιερατικώς προϊσταμένου του Ναού, του Πατριαρχικού Διακόνου Νήφωνος και του διακόνου Στεφάνου από τη Ρουμανία.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, κατά την ορθή τάξη, ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία και στο μέγεθος του μαρτυρίου του Αγίου Θεοδώρου και στη σημασία του για την Εκκλησία και το Γένος μας, αλλά και ειδικά για το Νιχώρι και τη Μυτιλήνη, των οποίων είναι αντίστοιχα γέννημα και πολιούχος αποτελώντας έτσι τον μεταξύ τους συνδετικό κρίκο. Κατέληξε δε απευθύνοντας μία θερμή προσευχή προς τον Άγιο Θεόδωρο υπέρ της προσφιλούς Ρωμηοσύνης, των συμπατριωτών δηλαδή του Αγίου, και ιδιαιτέρως υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της ενισχύσεώς του στο μεγάλο και πολυεύθυνο έργο του.

Στο σωλέα του Ναού ήταν εκτεθειμένη σε προσκύνηση Λειψανοθήκη που περιείχε τμήμα από το  πουκάμισο του μαρτυρίου  του Νεομάρτυρος Θεοδώρου, που αποτελεί ευλαβή αφιέρωση της Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου. Στη συνέχεια ο συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μετέβη στον Ναό της Παναγίας της Κουμαριωτίσσης του Νιχωριού προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου, μίλησε στους παρισταμένους πιστούς από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού.  Αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο του Αγίου Θεοδώρου του Νιχωρίτη και επεσήμανε το γεγονός πως ο Άγιος είναι η ευλογημένη αφορμή για τη σύναξη της ημέρας εκείνης. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στόν  Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Αλεξανδρινό  ποιητή, που έζησε για δύο χρόνια στο γραφικό Βοσπορινό Νιχώρι και προς τιμήν του οποίου το Ζωγράφειο Λύκειο διοργανώνει τον προσεχή Απρίλιο σειρά εκδηλώσεων. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους προσκυνητές από τη Σιάτιστα και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή απέστειλε εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό προς τον Μητροπολίτη Παύλο χαρακτηρίζοντάς τον Ιεράρχη με μορφωση, σοφία και παρρησία. Στους πιστούς από τη Βορειοελλαδίτικη εκείνη περιοχή  είπε: «Πρόσφατα βρέθηκα πλησίον σας. Βεβαίως πλησίον σας είμαι πάντοτε, με την προσευχή μου και με την αγάπη μου. Και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως στοργική Μητέρα Εκκλησία, με την ευλογία του και με τη σκέψη του, είναι πάντοτε κοντά στα παιδιά του, ιδιαιτέρως της Βορείου Ελλάδος, διότι αυτά έχουν το προνόμιον να ανήκουν εις την πνευματικήν και κανονικήν δικαιοδοσίαν της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Αλλά όταν έρχομαι κοντά σας καί σωματικά, τότε αισθάνομαι πιο έντονα αυτόν τον πνευματικόν ακατάλυτον σύνδεσμον ο οποίος συνδέει το εκεί ποίμνιον με την εδώ Μητέρα Εκκλησίαν, με το Πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Πολλοί διερωτώνται; Γιατί έρχεται τόσο συχνά ο Πατριάρχης στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος; Διότι είμαστε ένα πράγμα, διότι είμαστε μία οικογένεια, διότι είσθε σάρξ εκ της σαρκός της Μεγάλης Εκκλησίας. Δεν είμαστε ξένοι ο ένας προς τον άλλο, γιαυτό και έχουμε το προνόμιο να επικοινωνούμε συχνά και εν πνεύματι και εν σώματι».

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος και Άρχων του Πατριαρχείου Παντελής Βίγκας, ο Ηγούμενος της Μονής Μεταμορφώσεως Δρυοβουνίου Στέφανος,  Άρχοντες του Θρόνου,  ο Βουλευτής Κοζάνης της «Νέας Δημοκρατίας» Γιώργος Κασαπίδης, η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Πόλη Σταύρος Γιωλτζόγλου, κληρικοί από την Κρήτη, Πρόεδροι και παράγοντες Κοινοτήτων και Συνδέσμων της Πόλης και άλλοι. Ακολούθησε κέρασμα στην Κοινοτική αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγιος Θεόδωρος μαρτύρησε στα 1795 στη Μυτιλήνη όπου φυλάσσεται άφθαρτο το σκήνωμά του, είναι δε και πολιούχος και της πόλης Μυτιλήνης αλλά και ολόκληρου του νησιού της Λέσβου. Να σημειωθεί ότι ορισμένες εορτές του χρόνου η Θεία Λειτουργία τελείται επί της λάρνακος του Αγίου Θεοδώρου αντί της Αγίας Τραπέζης. Το 2001 ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στη Λάρνακα του Αγίου στη Μυτιλήνη. 
___________________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr