Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Στήριξη της Γερμανικής Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Την στήριξη του Γερμανικού Κράτους στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Δρ. Hans-Peter Friedrich κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την περασμένη Τρίτη στο Φανάρι.
«Θα συναντήσω στην Άγκυρα τον αρμόδιο υπουργό και θα εκφράσω την απορία μας για το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή παραμένει ακόμη κλειστή. Θα τονίσω ότι μόνον ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ελευθερίες αποτελεί την απόδειξη για την δημοκρατία σε μια χώρα», δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση, σε τούρκους και γερμανούς δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
«Η Τουρκία μας αφήνει την εντύπωση ότι επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εύχομαι αυτή η θετική εντύπωση να μη μείνει μόνο εντύπωση αλλά να προχωρήσει και στην επαλήθευση των προσδοκιών αυτών. Οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες και δεν έχουν δυσκολίες στο να ιδρύουν θρησκευτικές κοινότητες και να χτίζουν τζαμιά», πρόσθεσε ο Δρ. Hans-Peter Friedrich.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκε η θέση και τα θέματα που απασχολούν την Ελληνορθόδοξη Μειονότητα αλλά και τις άλλες μειονότητες στην Τουρκία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε το γεγονός ότι σε σύγκριση με το παρελθόν η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ερντογάν έχει προβεί σε σημαντικά θετικά βήματα ενώ υπολείπονται να γίνουν και άλλα ακόμη για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες.
Για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Υπουργός επανέλαβε την στήριξη του Γερμανικού κράτους. Επίσης έγινε αναφορά στην κατάσταση των Χριστιανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στους διαθρησκειακούς διαλόγους που διεξάγει το Πατριαρχείο με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό που ως σκοπό έχουν τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ των λαών και των θρησκειών και στη συμβολή της επικράτησης  της ειρήνης. Επίσης ευχαρίστησε για την συμπαράσταση της Γερμανικής Πολιτείας προς την Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπενθυμίζοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης θα παραστεί στους εορτασμούς που θα διοργανωθούν από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο στην Γερμανία το 2014. Στην συνάντηση παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στην Πόλη κυρία Jutta Wolke, συνεργάτες του Υπουργού Εσωτερικών καθώς ο γερμανομαθής Πρωτ.π.Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.
Πριν την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
____________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr