Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο τουρκικός τύπος για την συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη-Πάπα

του Νίκου Μαγγίνα

Με πρωτοσέλιδες αναφορές και εκτενή ρεπορτάζ ο τουρκικός τύπος κάλυψε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση του Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου και την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Βατικανό. «Ο εναγκαλισμός της χιλιετίας», «Θερμότητα Φαναρίου-Βατικανού», «Μετά το σχίσμα για πρώτη φορά», «Ύστερα από 964 χρόνια ο πρώτος εναγκαλισμός», «Μετά από χίλια χρόνια», «Ο Πατριάρχης στην ιστορική Θεία Λειτουργία», είναι μερικοί από τους τίτλους της σχετικής αρθρογραφίας που φιλοξένησε ο τουρκικός τύπος.



 Αξίζει να σημειωθεί πως η αγγλόφωνη Τodays Zaman, στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Pope inaugurates his reign with mass attended by Bartholomew»,  αναφέρεται στην παρουσία του «ελληνορθοδόξου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πνευματικού ηγέτη των Ορθοδόξων χριστιανών».



 Στην πλειοψηφία των δημοσιευμάτων τονίζεται ακόμη πως η συμμετοχή του Πατριάρχη  στην τελετή της ενθρονίσεως του νέου Πάπα και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, είναι αποτέλεσμα της ξεχωριστής σημασίας που αποδίδει στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών, ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Δεν παραλείπουν μάλιστα να επισημάνουν την συμβολική σημασία της ανταλλαγής του ασπασμού της αγάπης κατά την Θεία Λειτουργία ενώ υπογραμμίζουν την βούληση των δύο Προκαθημένων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις ομιλίες τους, να συνεχίσουν τον διάλογο για την ενότητα των Χριστιανών.


_________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr