Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Εγκάρδια συνάντηση Πάπα - Οικουμενικού Πατριάρχη και έπονται και άλλες...

Των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου

Την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να επισκεφθεί την Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, στο άμεσο μέλλον, αποδέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βατικανό. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες του Amen.gr, ο Πάπας συμφώνησε με την πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη να συναντηθούν τον Ιανουάριο του 2014 στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την συνάντηση των προκατόχων τους, Παύλου Στ και Αθηναγόρα, που ήταν η πρώτη άμεση επικοινωνία Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη ύστερα από 5 αιώνες. Εκείνη η ιστορική συνάντηση αποτέλεσε την αφετηρία της έναρξης του «διαλόγου της αγάπης» και εν συνεχεία, το 1980, του επίσημου θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η συνάντηση Φραγκίσκου και Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης και περεταίρω εμβάθυνσης του θεολογικού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Πάπα για τις αναφορές του, κατά την ομιλία που εκφώνησε στην ενθρόνισή του, για την ανάγκη ευαισθητοποίησης κάθε ανθρώπου καλής θέλησης για τη διαφύλαξη της Δημιουργίας ενώ ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επικρότησε τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της Κτίσης. Συμφώνησαν μάλιστα να συνεργαστούν από κοινού προς την ίδια κατεύθυνση.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι συζητήθηκε και το σημαντικό γεγονός της εκθέσεως για τον Άγιον Όρος, που θα πραγματοποιηθεί, το 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας. Την έκθεση αναμένεται να εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως Επίσκοπος της Μοναστικής Πολιτείας, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί στο σημαντικό γεγονός.
Στη συνέχεια ο Πάπας δέχθηκε σε ακρόαση τις χριστιανικές αντιπροσωπείες που παρέστησαν στην ενθρόνισή του, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε εκ μέρους των Ορθοδόξων.
________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο  Amen.gr