Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Εγκρίθηκε η επαναλειτουργία του Ρωμέηκου δημοτικού σχολείου της Ίμβρου

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ του Νίκου Μαγγίνα

Το δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου της Ρωμέηκης Κοινότητας είναι πλέον πραγματικό γεγονός. Με δήλωση του ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Nabi Avci ανακοίνωσε ότι εγκρίνεται από το Υπουργείο και επικυρώνεται η επαναλειτουργία του Ρωμέηκου Δημοτικού Σχολείου στην Ίμβρο. Να σημειωθεί ότι στη δήλωσή του ο Υπουργός αναφέρει ότι το Σχολείο το οποίο άνοιξε το 1951, διέκοψε τη λειτουργία του το 1964, ύστερα από επιθυμία των ιδρυτών του, δηλαδή της Ρωμέηκης Κοινότητας!!!

Χαιρετίζουμε με αισιοδοξία την νέα αυτή θετική απόφαση του Υπουργού, αξίζει, όμως, επ΄αυτού να επισημανθεί προς αποκατάστασιν της αληθείας ότι η τελευταία αναφορά του - ως προς τα αίτια διακοπής της λειτουργίας του - αποτελεί σημαντική ανακρίβεια και παραπληροφόρηση καθώς είναι ευρύτατα γνωστό ότι τα επτά σχολεία στη Ίμβρο και στην Τένεδο έκλεισαν με βίαιο και προκλητικό τρόπο υπέρ πάσαν έννοιαν δικαίου στο πλαίσιο του μυστικού διατάγματος του 1964 που περιελάμβανε πρόγραμμα διάλυσης (eritme programı). Αυτό το πρόγραμμα είχε ως στόχο την μετακίνηση των γηγενών Ρωμηών κατοίκων της Ίμβρου και την απομάκρυνσή από τις πατρογονικές εστίες τους μέσω εγκαθίδρυσης ανοιχτών φυλακών στο νησί προς εκφοβισμό των κατοίκων. Στους κρατούμενους αυτών των ανοικτών φυλακών αποδίδονται περισσότεροι από εννέα φόνοι ενώ ακολουθήθηκαν και άλλες μέθοδοι εκφοβισμού του γηγενούς πληθυσμού. 
Να σημειωθεί ότι τα σχολεία αυτά υπήρχαν από τον 19ο αιώνα. Σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 1925 από το νέο καθεστώς της Δημοκρατίας(!) και το 1951 ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες του τότε Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου και μετά ταύτα Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος επαναλειτούργησαν για να μεταδώσουν την παιδεία και τα Γράμματα στους νεαρούς βλαστούς της Ρωμηοσύνης.Στο δημοτικό σχολείο του χωριού των Αγίων Θεοδώρων, σε αυτό που τώρα θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, φοίτησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
_________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr