Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Kωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico. Κατά την εγκάρδια συνάντηση αναφέρθηκαν στις ιδιαίτερα αγαθές σχέσεις που υφίστανται στην Σλοβακία μεταξύ Πολιτείας και Χριστιανικών Εκκλησιών, γεγονός που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία και συνύπαρξη των Χριστιανικών πληθυσμών. 

«Πράττουμε το καλύτερο δυνατό από πλευράς μας ως Πολιτεία», διαβεβαίωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρωθυπουργός. Ο Σλοβάκος πολιτικός έδειξε ενδιαφέρον για την πορεία των μειονοτικών ζητημάτων, για τα οποία τον ενημέρωσε ο Πατριάρχης σημειώνοντας τα θετικά βήματα που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ερντογάν και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι αναμένεται να επιλυθούν και τα άλλα εκκρεμή θέματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης έκαναν θετική αναφορά στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό φέροντας το ανώτατο παράσημο του Τάγματος του Διπλού Σταυρού της Σλοβακίας, που του απένειμε  κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Bratislava, ο Πρόεδρος της χώρας Ivan Gasparovic. Υπενθυμίζεται ότι κατα την επίσκεψη εκείνη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από την αποστολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Φώτιο στις περιοχές της Μεγάλης Μοραβίας των Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας είχε παραθέσει γεύμα στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο προς τιμήν του Πατριάρχου. 
Μετά την ανταλλαγή των δώρων και πριν την αναχώρισή του από το Φανάρι ο Πρωθυπουργός προσκύνησε και ξεναγήθηκε στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Κατα τη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Σλοβακίας στην Πόλη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού καθώς και ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.  

__________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr