Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ο Λάκης Λαζόπουλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

Επίσκεψη στο Φανάρι και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε, την Παρασκευή, ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός και καλλιτέχνης Λάκης Λαζόπουλος. Στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συζήτησαν  για τον Πολιτισμό ενώ εξέφρασε παράλληλα τα ειλικρινή αισθήματα σεβασμού και αγάπης προς τον ιστορικό Θεσμό της Μεγάλης Εκκλησίας αλλά και προς τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το πολυσχιδές και πολυδιάστατο έργο που επιτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Με ενδιαφέρον ρώτησε και άκουσε από τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για τα θετικά βήματα που γίνονται τελευταία απέναντι στις Μειονότητες από το επίσημο Κράτος αλλά και για τα όσα σημαντικά απομένει ακόμη να γίνουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για την πορεία του αιτήματος της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και για τη σύγχρονη κατάσταση και ζωή της Ομογένειας της Πόλης. Πριν από τη συνάντηση ο γνωστός ηθοποιός  προσκύνησε και ξεναγήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.



Αργότερα, το απόγευμα της ημέρας ο Λάκης Λαζόπουλος πραγματοποίησε διάλεξη στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή με θέμα τη σάτιρα και το θέατρο. Στο τέλος της διάλεξης δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Λίγο νωρίτερα είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον Λάκη Λαζόπουλο για την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ξέρω ότι δέχεται όλους με τον ίδιο τρόπο και είναι κάτι που το λένε όλοι. Ήθελα πραγματικά να τον συναντήσω από κοντά και μέσα από αυτήν τη συνομιλία που είχα, που τον άκουσα προσεκτικά μου άρεσε και το ότι ακούει πριν απαντήσει. Συνήθως είναι σαν να είναι τακτοποιημένα πολλές φορές τα λόγια σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα έργο να συναντούν, να συνομιλούν ή έχουν ένα έργο πολύ ιδιαίτερα, ειδικά φορτισμένο. Και εννοούσα ότι είχα μία επικοινωνία πολύ ουσιαστική στον χρόνο αυτόν που μου δόθηκε. Θέλω να τον ξανασυναντήσω, και πρέπει να πω ότι ήταν ανοικτός να ακούσει την άλλη άποψη, δεν ήταν απαγορευτικός. Γιατί ο απαγορευτικός λόγος δεν μπορεί να οδηγήσει μία συζήτηση δύο ανθρώπων, σε όποια μεριά και σε όποιο πεδίο πνευματικό βρίσκεται ο καθένας, δηλαδή είτε αν ο άλλος είναι χαμηλά είτε ο άλλος είναι υψηλά. Θέλω πραγματικά να τον ευχαριστήσω για την υποδοχή, αλλά θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί έρσι πληροφορήθηκα ότι υποδέχεται όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία εξαίρεση! Κυρίως γι΄αυτό θέλω να τον ευχαριστήσω», απάντησε ο γνωστός ηθοποιός και πρόσθεσε: «Δεν συναντιέσαι με έναν άνθρωπο για να αλλάξεις απόψεις αλλά για να ανταλλάξεις απόψεις. Αποχωρώντας από μια συνάντηση εκείνος παραμένει Οικουμενικός Πατριάρχης και εγώ επίσης δεν θα αλλάξω επάγγελμα, θα παραμείνω σατιρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Άρα και το δικό μου έργο θα το συνεχίσω».






Και η Κωνσταντινούπολη, τι σημαίνει για τον Λάκη Λαζόπουλο; «Η Κωνσταντινούπολη είναι τόσο βαθειά ριζωμένη στη ζωή μας, σε αυτά που διδαχθήκαμε. Είναι οικείος χώρος και επαφή με την ιστορία».

Τον ρωτήσαμε, τέλος, για την σάτιρα. «Η σάτιρα δεν ακουμπάει τα πρόσωπα για να τα θίξει. Πάντα η σάτιρα έχει καλή πρόθεση».

______________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr