Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

H Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (ΦΩΤΟ)


Kωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού στη σταυρωμένη Μεγάλη Εκκλησία εορτάστηκε το πρωί της Κυριακής στο Φανάρι με παραδοσιακή τάξη και μεγαλοπρέπεια, παρουσία πλήθους πιστών. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε Άρχοντα του Πατριαρχείου τον επιχειρηματία Γεράσιμο Φωκά.
Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ συγχοροστάτησαν μαζί του οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Πέργης Ευάγγελος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Ελασσώνος Βασίλειος, Ικονίου Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Κυδωνιών Αθηναγόρας ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης.


Η εκκλησιαστική τάξη του Πατριαρχείου προβλέπει για την ημέρα αυτή καθώς και για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού να λειτουργεί στο Φανάρι ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου διακονούμενος από τον Υπογραμματέα. Έτσι σήμερα λειτούργησε στον Πατριαρχικό Ναό ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ενώ διακόνησε ο Υπογραμματέας Διάκονος Ιωακείμ.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας έγινε η τελετή της Σταυροπροσκύνησης μετά την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διένειμε δεσμίδες από άνθη στους Αρχιερείς και στους Άρχοντες που προσήλθαν να προσκυνήσουν ενώ τους ευχήθηκε "Καλή Ανάσταση" αφού η εορτή αυτή θεσπίστηκε ώστε στο μέσο ακριβώς της Μεγάλης Σαρακοστής να προβάλλεται εν μέσω των πιστών ο Τίμιος Σταυρός, το σύμβολο του Πάθους αλλά και της νίκης επί του Θανάτου και του Διαβόλου ώστε να λαμβάνουν δύναμη για τη συνέχιση του πνευματικού αγώνα αυτής της ιεράς περιόδου.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε, κατά τα επίσης προβλεπόμενα, ο Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος ο οποίος ανέλυσε με τον διαπρεπή θεολογικό του λόγο τη σημασία και την έννοια του Σταυρού και τη συνάφειά του με το κορυφαίο για την ζωή του Χριστιανού γεγονός της Ανάστασης.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Ορφανοτρόφου στον Επιχειρηματία Γεράσιμο Φωκά. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης διερμήνευσε τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας για την παρουσία και προσφορά και για την πιστότητα και αφοσίωση του νέου Άρχοντος προς τον Ιερόν Θεσμόν της Εκκλησίας καθώς και για το επιχειρηματικό και επαγγελματικό ήθος που επιδεικνύει. «Γνωρίζομεν, Εντιμολογιώτατε, την καλήν φήμην σας ως επιχειρηματίου, υπευθύνου, δικαίου και φιλανθρώπου», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει την ιστορική ευθύνη και τον σημαντικό ρόλο των κατά καιρούς Αρχόντων Οφφικιάλων στη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Στην αντιφώνησή του ο Άρχων Ορφανοτρόφος Γεράσιμος Φωκάς ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την τιμή που του επεφύλαξε. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Πρέσβυς Νικόλαος Ματθιουδάκης, ο Ηγούμενος της Μονής Αγίς Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου Αρχιμ.Νικάνωρ, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των Αρχόντων Οδυσσέας Σασαγιάννης και άλλοι Άρχοντες, η σύζυγος του νέου Άρχοντος Ελένη καθώς και συγγενείς και φίλοι του νέου Άρχοντος καθώς και πλήθος προσκυνητών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του Εξωτερικού.
Ακολουθεί η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την χειροθεσία του νέου Άρχοντος Ορφανοτρόφου
Εντιμολογιώτατε Άρχων κύριε Γεράσιμε Φωκά,
Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, δια των χειρών της ημετέρας Μετριότητος, απονέμει υμίν σήμερον, κατά την ολόφωτον ημέραν της Σταυροπροσκυνήσεως, το οφφίκιον του Άρχοντος Ορφανοτρόφου Αυτής.
Ο Ορφανοτρόφος είναι αρχαιότατον αξίωμα εν τη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εν τη Ορθοδόξω ημών Εκκλησία, με το οποίον ετιμώντο χαρισματικοί κληρικοί, οι οποίοι είχον την μεγάλην ευθύνην της καλής οργανώσεως, διαχειρίσεως και λειτουργίας των Ορφανοτροφείων, αλλά και εξέχοντες λαϊκοί, με διοικητικά προσόντα και φιλάνθρωπον καρδίαν, οι οποίοι συνέβαλλον ποικιλοτρόπως εις την ευόδωσιν του έργου των φιλανθρωπικών καθιδρυμάτων και εις την ανακούφισιν των ενδεών και των πασχόντων. Ένας εκ των επιφανών Ορφανοτρόφων υπήρξε ο Άγιος Ανδρέας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο μέγας υμνογράφος και ποιητής του Μεγάλου Κανόνος.

Εις το πρόσωπόν σας, Εντιμολογιώτατε, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως επέλεξε ένα νέον Ορφανοτρόφον, συνεργάτην και συναγωνιστήν εις τον καλόν αγώνα της εμπράκτου μαρτυρίας της «ουδέποτε εκπιπτούσης» αγάπης, χωρίς την οποίαν είμεθα «ουδέν», όπως υπογραμμίζει ο θειότατος Απόστολος Παύλος (Α  Κορ. 13,2-3). Ο Αδελφόθεος Ιάκωβος προσθέτει ότι οφείλομεν να είμεθα όχι απλώς «ακροαταί» του λόγου, αλλά και «ποιηταί» (Ιακ. 1,22). «Η πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστι» (Ιακ. 2,26). Οι «πεπιστευκότες τω Θεώ» καλούνται «καλών έργων προΐστασθαι» (Τιτ., 3,8). «Εκ γαρ του καρπού το δένδρον γινώσκεται» (Ματθ. 12,33-34).
Γνωρίζομεν, Εντιμολογιώτατε, την καλήν φήμην σας ως επιχειρηματίου, υπευθύνου, δικαίου και φιλανθρώπου. Συμμαρτυρεί ο συμπροσευχόμενος φίλτατος αδελφός άγιος Ελασσώνος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων του Οικουμενικού Θρόνου Άρχων Πρωτέκδικος κύριος Οδυσσεύς Σασαγιάννης και πολλοί άλλοι δια τα καλά υμών έργα, δια την πιστότητα εις τας παραδόσεις του Γένους, δια τας κοινωφελείς υμών πρωτοβουλίας και δράσεις. Σέβεσθε την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, αγαπάτε τα μοναστήρια και τους μοναχούς, προσφέρετε, διευκολύνετε, είσθε πάντοτε πρόθυμος προς διακονίαν. Είσθε σεμνός, προσηνής και ανθρώπινος, αλλά συγχρόνως και αγωνιστής, που δεν αγαπά τα εύκολα, που γνωρίζει ότι το καλόν απαιτεί προσπάθειαν, επιμονήν και αυταπάρνησιν. «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι» (Μαρκ. 8,34-35). Έχετε, Εντιμολογιώτατε, πραγματικόν πολιτισμόν της ψυχής, το αναπαλλοτρίωτον εκείνο κτήμα, που αποτελεί το πλέον πολύτιμον κόσμημα δια τον άνθρωπον.

Είμεθα βέβαιοι ότι, κεκοσμημένος και με το υψηλόν οφφίκιον του Άρχοντος Ορφανοτρόφου, θα συνεχίσετε την ένθεον πράξιν της φιλανθρωπίας και της δικαιοσύνης. Η τιμή είναι αναγνώρισις επιτελεσθέντος έργου, αλλά και προτροπή και ενδυνάμωσις προς συνέχισιν της θεαρέστου προσφοράς. Θα σας συνοδεύουν και θα σας ενισχύουν αι προσευχαί και ευχαί όλων ημών. Θα σας κατευθύνουν οι λόγοι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που ηκούσθησαν εις το σημερινόν ευαγγελικόν ανάγνωσμα. «Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;» (Μαρκ. 8,36-37).
Επί δε τούτοις καταστέφοντες την υμετέραν πεφιλημένην Εντιμολογιότητα, την ερίτιμον σύζυγόν σας και την εκλεκτήν συνοδείαν υμών, δια της πατρικής και Πατριαρχικής ημών ευλογίας, επικαλούμεθα εφ  ὑμᾶς την ζείδωρον χάριν και το άπειρον έλεος του πανοικτίρμονος Θεού.
Άξιος!

___________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr