Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον υποστηρικτή της νεολαίας της Σιάτιστας (ΦΩΤΟ)


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστάτησε την Κυριακή Ε  των Νηστειών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης του Γένους απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Μαϊστορος στον Επιχειρηματία Κωνσταντίνο Παπανικολάου. Ο νέος Άρχοντας κατάγεται από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας και συνέβαλε με σημαντική οικονομική ενίσχυση στην ανακατασκευή των δύο ιστορικών εκπαιδευτηρίων της δυτικομακεδονικής πόλης, του Τσιστοπούλειου Παρθεναγωγείου και του 2ου Δημοτικού σχολείου.





"Κατ᾽ ιδίαν ημών Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν, τη συμμαρτυρία του συμπροσευχομένου αγαπητού αδελφού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρίου Παύλου, σας απονέμομεν σήμερον το οφφίκιον του άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ανέφερε στην προσφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

"Το οφφίκιον του Μαΐστορος είναι αρχαιότατον εν τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και ετιμώντο δι᾽ αυτού ευσεβή αυτής τέκνα, μεριμνώντα δια την παιδείαν και προάγοντα ποικιλοτρόπως ταύτην. Γνωρίζομεν την μέχρι τούδε συμβολήν σας εις την ανακατασκευήν δύο ιστορικών εκπαιδευτηρίων της ιδιαιτέρας πατρίδος σας, της αρχοντικής Σιατίστης, του Τσιστοπουλείου Παρθεναγωγείου και του παλαιού 2ου Δημοτικού σχολείου, προς εξυπηρέτησιν των μικρών μαθητών της προσχολικής και στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, ως δε και του περικαλλούς ναού των αγίων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, τον οποίον ανεγείρατε εξ ευσεβείας και ευγνωμοσύνης προς τον Θεόν, «εξ ου πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον», εις τον περίβολον του συγκροτήματος των επιχειρήσεών σας".



Στην αντιφώνησή του ο Άρχοντας Παπανικολάου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απονομή του οφφικίου και σημείωσε: "Από όλες τις τιμές και τις επιβραβεύσεις που έχουν γίνει στο πρόσωπό μου για την προσπάθειά μου να φανώ χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, η σημερινή είναι η ύψιστη καθώς προέρχεται από τη Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχη μας....Με αξίωσε ο Θεός να προοδεύσω στην εργασία μου και ενθυμούμενος τα δύσκολα νεανικά μου χρόνια που πέρασα σε μια κατατρεγμένη περίοδο. Ο τι προσέφερα στην Εκκλησία, την Παιδεία και την Κοινωνία ευρύτερα, ήταν και είναι απόσταγμα άδολης αγάπης προς τον συνάνθρωπο και το θεωρώ χρέος προς τους συμπολίτες μου...".

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος με συνεργάτες του, Άρχοντες του Θρόνου, η σύζυγος του νέου Άρχοντος Ελένη και ο υιός τους Δημήτριος, συγγενείς και φίλοι του νέου Άρχοντα, ο Διευθυντής Προγράμματος και Ραδιοφωνίας ΕΡΤ με τον γιο του Θωμά καθώς και μαθητές και Καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο ( Γυμνάσιο και Λύκειο) Σιάτιστας το νέο κτίριο του οποίου κτίστηκε το 2006 με τις δαπάνες του Άρχοντος Παπανικολάου και πλήθος προσκυνητών από την Πόλη και την Ελλάδα.




Το απόγευμα του Σαββάτου το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας έδωσε μια καταπλητκική συναυλία στους χώρους του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο αυτών εκπαιδευτηρίων. Στη συναυλία οι μαθητές της Βυζαντινής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου έψαλαν Βυζαντινούς ύμνους της περιόδου της Σαρακοστής ενώ μουσικά έργα και τραγούδια παρουσίασαν και με τη συμμετοχή μουσικών οργάνων οι μαθητές των Συνόλων Κιθάρας, Σύγχρονης Μουσικής, της Ευρωπαϊκής χορωδίας, της Ευρωπαϊκής ορχήστρας και της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας. 







Στην εκδήλωση τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μ. Ιεροκήρυξ Βησσαρίων ενώ τους προσελθόντες καλωσόρισε ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζίογλου ο οποίος συνεχώς αγωνίζεται για την πρόοδο και την προαγωγή της Παιδείας και των εκπαιδευτικών πραγμάτων της Πόλης. Η πολύ επιτυχημένη αυτή εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους Ομογενείς της Πόλης αλλά και σε επισκέπτες από την Ελλάδα να απολαύσουν τις μουσικές προσπάθειες των νεαρών μαθητών οι οποίοι κυριολεκτικά πλημμύρισαν με τις αγγελικές τους φωνές και τις πολύ όμορφες μελωδίες τους το επιβλητικό κτίριο του Ζωγραφείου Λυκείου και ήρθε να προστεθεί σε μία σημαντική σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Ζωγράφειο Λύκειο σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από την Ελλάδα.





________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr