Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη (ΦΩΤΟ)

Kωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

Παρουσία πλήθους Ιεραρχών και λαϊκών απ’ όλο τον κόσμο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εόρτασε την Τρίτη τα ονομαστήρια του. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο επίσης εορτάζων Αρχιμ.Βαρθολομαίος Σαμαράς, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.












Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Χαλκηδόνος  Αθανάσιος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Πέργης Ευάγγελος, Ελβετίας Ιερεμίας, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Τρανουπόλεως Γερμανός, Περγάμου Ιωάννης, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Πισιδίας Σωτήριος, Ξάνθης Παντελεήμων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Σασίμων Γεννάδιος, Ικονίου Θεόληπτος, Μπουένος Άϊρες Ταράσιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος, Κυδωνιών Αθηναγόρας και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Εκκλησιάσθησαν ο Μητροπολίτης Tambov και Raskazov Θεοδόσιος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Ρωσσίας, ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Σερβίας, και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, οι Επίσκοποι Λαμψάκου Μακάριος, Λεύκης Ευμένιος, Συνάδων Διονύσιος, Ναζιανζού Θεοδώρητος, Μωκησσού Δημήτριος, Αβύδου Κύριλλος και Ζήλων Σεβαστιανός, Κληρικοί από το εξωτερικό και την Πόλη.





                                      




Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας. Παρέστησαν επίσης ο  Πρέσβυς Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από την σύζυγο του κυρία Αικατερίνη Βαρβαρήγου, Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, τριμελής Αντιπροσωπεία από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Ελλάδος, ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, ο βουλευτής Νομού Ροδόπης του ίδιου κόμματος κ. Αϊχάν Μεμέτ Καρά Γιουσούφ, η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κράτους κυρία Κυριακή Παρασκευοπούλου,  καθηγητές και μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και άλλων ομογενειακών σχολείων καθώς και πλήθος προσκυνητών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τον εορτάζοντα Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος και στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Tambov και Raskazov Θεοδόσιος ανέγνωσε μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και προσέφερε δώρα του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας προς τον Παναγιώτατο. Εκ μέρους του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου μίλησε ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος.

Στη συνέχεια αντιφώνησε καταλλήλως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αφού ευλόγησε όλους τους πιστούς προσέφερε το αντίδωρο σε κλήρο και πιστό λαό.

Αμέσως μετά, στο Πατριαρχικό Γραφείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Ιεραρχών του Θρόνου καθώς και των κληρικών και λαϊκών εργαζομένων στην Πατριαρχική Αυλή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Πρωτοσυγκελλεύοντα, ο οποίος και προσφώνησε τον εορτάζοντα Πατριάρχη.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε κατ’ιδίαν συνάντηση τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Κωνσταντίνο Τσιάρα, με τον οποίο είχε συζήτηση για θέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

Την παραμονή της εορτής ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.















Μετά την Απόλυση, ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Ιερομονάχου Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού, του Ιμβρίου.

Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο της Μονής προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους Ιεράρχες, τους κληρικούς και τους πιστούς, μεταξύ των οποίων και όμιλοι προσκυνητών από το εξωτερικό, εκφράζοντας τις θερμές ευχές τους στον εορτάζοντα Οικουμενικό Πατριάρχη.

______________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr