Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Βαρθολομαίος: «Δεν ελησμόνησα το ταπεινό μου ξεκίνημα από αυτό το φτωχό και μαρτυρικό νησί»


Ίμβρος, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Στην ξεχωριστή νοηματοδότηση που έχει η σημερινή ημέρα για το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, καθώς «καμμιά ημέρα του εκκλησιαστικού έτους δεν ταιριάζει τόσο πολύ στη Μητέρα Εκκλησία μας της Κωνσταντινουπόλεως τους τελευταίους αιώνες. Και καμμιά δεν εκφράζει τόσο όμορφα την "Πονεμένη Ρωμιοσύνη", όπως ωνόμαζε το Γένος μας ο Φώτης Κόντογλου, όσο η Μεγάλη Παρασκευή» αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Ι.Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο χωριό Ευλάμπιο της Ίμβρου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία της Αποκαθηλώσεως. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δεν παρέλειψε να παραλληλίσει το συμβολισμό της Μεγάλης Παρασκευής με αυτό που βιώνει και η ιδιαίτερη πατρίδα του. «Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την αγαπημένη μας Ίμβρο. Είναι η δική μας ημέρα. Το γιατί, το ξέρετε!...» σημείωσε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Το Πάθος, ο Γολγοθάς και η Σταύρωση όμως είναι τα μονοπάτια που οδηγούν προς την Ανάσταση. «Αν άλλες χριστιανικές παραδόσεις έχουν ενθουσιαστικές τάσεις και καλλιεργούν μια ψεύτικη συνεχή ευφορία, οι Ορθόδοξοι, και ιδιαίτερα εμείς, κινούμαστε υπομονετικά από τον Κήπο της Γεσθημανής, τον κήπο της αγωνίας, μέχρι τον Γολγοθά, τον Κρανίου Τόπο, μαζί με τον Πονεμένο, τον Ταπεινωμένο, τον Βασανισμένο, τον Εσταυρωμένο Κύριό μας. Βαστάζομε τον Σταυρό Του και τον σταυρό μας. Περιφέρομε την ταπείνωση και την υπομονή Του, προσδοκώντας την Ανάστασι. Γιατί, ναι! Θάρθη και η Ανάστασις! Είμαστε βέβαιοι πως θάρθη η Ανάστασις! Το σκοτάδι της Μεγάλης Παρασκευής που εκράτησε "από ώρας έκτης έως ώρας ενάτης", δηλ. από τις δώδεκα το μεσημέρι ως τις τρεις το απόγευμα, καθώς υπέφερε ο Κύριός μας στον Σταυρό εν μέσω δύο ληστών, ήταν προσωρινό» είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας απευθυνόμενος στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της ιδιαίτερης πατρίδας του.Διότι μετά τη σταύρωση και τον μαρτυρικό θάνατο έρχεται το χαρμόσυνο μήνυμα «Τα χαράματα της Κυριακής ως ωραίος πολύφωτος ήλιος θα ανατείλη ολόλαμπρος ο Αναστάς Χριστός από τον δανεικό Τάφο, στον οποίο Τον είχε κηδέψει ο Ιωσήφ! Σταυρός και Ανάστασις είναι πολύ κοντά. Δίπλα-δίπλα!» υπογράμμισε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην χωροταξική εγγύτητα του Γολγοθά και του Πανάγιου Τάφου που συμβολίζουν τις στενά συνυφασμένες έννοιες του θανάτου και της ανάστασης. «Εάν κάποιος πάη να προσκυνήση στα Ιεροσόλυμα, στον Ναό της Αναστάσεως, θα δη ότι ο Γολγοθάς απέχει λίγα μόνο μέτρα από τον Πανάγιο Τάφο. Από δεξιά ο Γολγοθάς, το Μαρτύριο, ο Σταυρός, ο Θάνατος. Από αριστερά το Κενό Μνημείο, το Φως, η Ζωή και η Ανάστασις! Έτσι λοιπόν, εμείς ζούμε καθημερινώς το μυστήριο του Σταυρού, αλλά επ’ ελπίδι Αναστάσεως. Τόσο στην προσωπική μας ζωή και πορεία ως πιστών Χριστιανών, όσο και στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας μας και του Γένους μας! Γι’ αυτό και λέμε πάντοτε: «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν Σου Ανάστασιν δοξάζομεν»!
Αναφερόμενος στον Χριστό σημείωσε ότι τα ανοιγμένα χέρια του εσταυρωμένου αποτελούν μια μεγάλη αγκαλιά, «ξεχωριστά ανοιχτή για τους πονεμένους, για τους ταπεινούς, για τα «μωρά του κόσμου και εξουθενωμένα», για τους αδικημένους και βασανισμένους, γι’ αυτούς που δεν τους πιάνει το μάτι των μεγάλων και ισχυρών του κόσμου τούτου. Ασφαλώς και για όλους όσοι απέμειναν στην πολύπαθη κοινότητά μας στην Ίμβρο και στην αδελφή της την Τένεδο!»Συγκινημένος από την επάνοδό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ίμβρο ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τόσο ξεχωριστή για τον ίδιο φετινή Μεγάλη Παρασκευή και τη μοναδική ευκαιρία να χοροστατήσει ως Οικουμενικός Πατριάρχης στις ακολουθίες των Παθών στον τόπο που μεγάλωσε και από όπου ξεκίνησε την πορεία του. «Τούτη η Μεγάλη Παρασκευή είναι πολύ ξεχωριστή για μένα, όπως ασφαλώς και για σας. Δεν ξανάγινε και ούτε είναι εύκολο να ξαναγίνη, Οικουμενικός Πατριάρχης να χοροστατήση τέτοιες μεγάλες ημέρες στην Ίμβρο. Όμως το ήθελα πολύ, για να σας δείξω πόσο αγαπώ την Ίμβρο και τους Ιμβρίους. Για να σας δείξω πως δεν ελησμόνησα το ταπεινό μου ξεκίνημα από αυτό το φτωχό και μαρτυρικό νησί. "Ποτέ σου να μη λησμονής τα κάτω σκαλοπάτια γιατί σ  αὐτὰ πρωτοπατείς και βγαίνεις στα παλάτια"! Και ακόμη για να σας βεβαιώσω ότι στη σταυρική σας πορεία είμαι πάντοτε μαζί σας. Κυρηναίος της Μεγάλης Εκκλησίας, Κυρηναίος του Γένους, Κυρηναίος και της Ίμβρου. Και δεν θα δώσω ύπνο στα μάτια μου ώσπου να σας δω στηριγμένους, παρηγορημένους, λουσμένους στο φως και στη χαρά της Αναστάσεως!».
Μαζί με τον Πατριάρχη του Γένους συγχοροστάτησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και  Τενέδου Κύριλλος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγο κυρία Αικατερίνα Βαρβαρήγου, Πρόξενο της Ελλάδος  στην Αδριανούπολη, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος πιστών από το νησί, την Ελλάδα και άλλες χώρες. 
______________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr