Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μουσικές, τραγούδια και χοροί του Γένους στη Μεγάλη Σχολή

Μεγαλειώδες Φεστιβάλ με συμμετοχή δεκάδων νέων, Ομογενών και επισκεπτών

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

Με τραγούδια και χορούς γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου η αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής στο Φανάρι της Πόλης. Αφορμή ήταν το Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε η Εφορεία και η Διεύθυνση της Σχολής σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό οργανισμό VerginaTours. Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ του Γέροντος Λίμνης Ευβοίας ο οποίος εκοιμήθη στις 30 Μαρτίου 2012 και του αειμνήστου διακεκριμμένου νευροχειρούργου και στιχουργού Χρήστου Αντωνιάδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή, στα τέλη Ιανουαρίου.



Σύλλογοι πολιτιστικοί, χορευτικές ομάδες, και πλήθος επισκεπτών κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία καθώς και πολλοί Ομογενείς από την Πόλη υπερπλήρωσαν ασφυκτικά τους χώρους της Μεγάλης Σχολής. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και τοπικές ενδυμασίες παρουσίασαν στο φιλοθεάμον κοινό όλη την έγκοπη προσπάθεια και προετοιμασία τους που αποτελούνταν πρώτα από παραδοσιακά τραγούδια και έπειτα από τους χορούς της υπερχιλιετούς ιστορίας του Γένους μας. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «την πατρίδα μ΄έχασα» σε στίχους του ποντιακής καταγωγής αλήστου μνήμης Χρήστου Αντωνιάδη. Στο άκουσμα κάθε μιας από τις διαφορετικές εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ήταν αναπόφευκτη η ανάκληση στο νού ιστοριών από τους παλαιότερους, αναγνωσμάτων από τους παθόντες και αφηγήσεων που πέρασαν αναλοίωτες από γενιά σε γενιά. Όλος ο πόνος για την ακούσια εγκατάλειψη των πανάρχαιων εστιών της Ρωμηοσύνης εκκεχυμένος σε μερικές αράδες από λέξεις που φανερώνουν τη λαχτάρα των ανθρώπων για τον τόπο καταγωγής τους, όλη τη νοσταλγία και όλη την διακαή επιθυμία μιας γενιάς που βίωσε τον ξερριζωμό και την προσφυγιά και που έφυγε από τον κόσμο αυτό μή έχοντας ξεδιψάσει τα χείλη και μή έχοντας πλύνει τα ομμάτια από το νερόπον του πηγαδιού που βρίσκεται στην αυλή του πατρικού.
Στη συνέχεια τα χορευτικά συγκροτήματα, με τους νέους να επιδίδονται με κέφι και ζωντάνια στην παρουσίαση των χορών από τον Πόντο, από τη Μ. Ασία, από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη  έδωσαν ένα κλίμα αισιοδοξίας και υπερηφάνιας καθώς νεολαίοι της Ελλάδας, ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις που κληρονόμησαν, υπό τους ήχους του συναρπαστικά γοητευτικού κεμεντζέ σε συνδυασμό με το ηχηρό νταβούλι που έδινε το ρυθμό, της υψίφωνης γκάιντας, του λυρικού κανονακίου και του αρχοντικού κλαρίνου χόρεψαν με την ψυχή τους αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους θεατές του φεστιβάλ με τη χορευτική τους δεινότητα.




Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής οι οποίοι χόρεψαν με τρόπο εντυπωσιακό μια σειρά από χορούς τους οποίους διδάχθηκαν από τον καθηγητή φυσικής αγωγής της Σχολής Σάββα Παναγιωτίδη. Το αποτέλεσμα σαγήνευσε τους πάντες και το χειροκρότημα που απέσπασαν οι νεαροί βλαστοί της Ρωμηοσύνης  σίγουρα ήταν το θερμότερο και το πιο δυνατο καθώς για λίγα λεπτά δόνησε την αίθουσα.
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής στο φεστιβάλ αυτό σε όλους τους Προέδρους των συλλόγων και των χορωδιών που έλαβαν μέρος ενώ δόθηκαν ενθύμια προς τον εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη, προς τον Πρόεδρο της Εφορείας Αθανάσιο Αγγελίδη και προς τη Διευθύντρια της Σχολής Βικτωρία Λαιμοπούλου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμβολή της Σχολής στη διοργάνωση και ετοιμασία του φεστιβάλ αλλά και ως έπαινος του σημαντικού έργου που επιτελείται αδιάκοπα σε αυτό το ιερό τέμενος των Γραμμάτων και της παιδείας.


Στην εκδήλωση αυτή που διήρκησε χωρίς κανείς να το αντιληφθεί υπέρ τις τέσσερις ώρες, παρέστησαν ο Πατριαρχικός Διάκονος Γρηγόριος ως αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο συντονιστής εκπαίδευσης Σταύρος Γιολτζόγλου εκπροσωπώντας το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη, ο Πρόεδρος της Εφορείας και η Διευθύντρια της Σχολής, ο Δήμαρχος της Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης και ο Αντιδήμαρχος Νέας Αγχιάλου Βόλου οι οποίοι και χαιρέτισαν την εκδήλωση,  στελέχη άλλων ομογενειακών Σχολείων, κληρικοί, εκπαιδευτικοί και πολυάριθμοι επισκέπτες από την Ελλάδα και Πολίτες. Ο υπεύθυνος της οργάνωσης της εκδήλωσης Απόστολος Εμμανουηλίδης με συγκίνηση προσφώνησε στην αρχή εξηγώντας τους λόγους της αφιέρωσης της εκδήλωσης στη μνήμη των προσφιλών αυτών προσώπων ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή για τη συμβολή στην πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ. Μάλιστα παρέδωσε στον εκπρόσωπο του Πατριάρχου Βαρθολομαίου ιερά Εικόνα της Παναγίας με αφιέρωση από τον Ηγούμενο Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, που είναι κατά σάρκα αδελφός του, και από τους Πατέρες της Μονής του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος από τη Εύβοια. Με τη σειρά τους και οι υπόλοιποι Σύλλογοι έδωσαν τα δικά τους αναμνηστικά που περιλάμβαναν τοπικά προϊόντα και χαρακτηριστικά σύμβολα των περιοχών τους ως σημείο ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς το πρόσωπό του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας τον οποίον επισκέφθηκαν κατά την προσκυνηματική τους επίσκεψη στο Φανάρι το πρωί της Κυριακής όπου χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.



Αυτή η εκδήλωση έδωσε αναμφισβήτητα ένα έντονο στίγμα στη ζωή της Ρωμηοσύνης εμπλουτίζοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων της. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, όμως, προσφορά της εντοπίζεται στο γεγονός πως έδωσε τη δυνατότητα σε ομογενείς αδελφούς από την Ελλάδα να έρθουν στον τόπο αυτό που είναι η πνευματική πηγή του Γένους και να έρθουν σε επαφή με τις απαρχές της σύγχρονης ιστορίας μας της οποίας οι υπεραιωνόβιες ρίζες αγγίζουν δίχως άλλο το επιβλητικό και μεγαλόπρεπο κτίριο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Οι επισκέπτες βίωσαν το ανείπωτο Μυστήριο και αισθάνθηκαν βουβά τον αλάλητο στεναγμό υπό τα βλέμματα Παύλου του Πρωτοκορυφαίου κηρύττοντος στον Άρειο Πάγο, των προστατών της Παιδείας Αγίων Τριών Ιεραρχών, Γενναδίου του Σχολαρίου, του Ιδρυτού της Σχολής, των Αρχαίων προγόνων σοφών, των παλαιών Καθηγητών και στελεχών της Σχολής των οποίων τα σεβάσμια πρόσωπα κοσμούν τους θόλους αλλά και τους ιστορικούς τοίχους του Ιδρύματος. Μέσα στην μήτρα που ώδυνε την αγωνία για τη δυναμική παρουσία και δράση της Παιδείας στην περαιτέρω συνέχιση υπό αντίξοες συνθήκες του Γένους και που έτεκε γενιές ολόκληρες μαθητών που κόσμησαν με την παρουσία τους την ιστορία μας, οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ήρθαν σε επαφή με τα ακούσματα και τα αναγνώσματά τους, ήρθαν σε επαφή με το ίδιο το όνειρο αλλά δεν έμειναν εκεί. Φεύγοντας για τα σπιτικά και τις οικογένειές τους είναι βέβαιο πως πήραν μαζί τους και το διάτορο μήνυμα της Ρωμέικης κοινότητας που είναι η αειθαλής παρουσία και ζωή της εδώ στα χώματα που γέννησαν την πνευματική μας πορεία και εξέλιξη. Αυτό το μήνυμα είναι που εμπνέει και ευαισθητοποιεί και παρακινεί στη συνέχιση και άλλων παρόμοιων επαινετών πρωτοβουλιών.



Οι χορωδίες που συμμετείχαν είναι η μεικτή χορωδία Δημοτικής Ενότητας Μ. Αλεξάνδρου Δήμου Πέλλας, η Ένωση Ποντίων και φίλων Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, η χορωδία του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θέρμης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος νέων Ριζαρίου, ο Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξειωτών Νέας Αγχιάλου και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα είναι το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Βαθυλάκκου, η Ένωση Ποντίων και φίλων Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος νέων Ριζαρίου, ο Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξειωτών Νέας Αγχιάλου και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών.
____________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοινωθέν για την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με Ερντογάν και Μέρκελ


από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Την Δευτέραν, 25ην Φεβρουαρίου 2013, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, μετέβη εις Άγκυραν, ανταποκριθείς εις πρόσκλησιν του Εξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, Πρωθυπουργού της Τουρκίας, και μετέσχε συσκέψεως, διαρκείας μιας και ημισείας ώρας, η οποία επραγματοποιήθη εν τη Πρωθυπουργική Κατοικία κεκλεισμένων των θυρών τη συμμετοχή της πραγματοποιούσης επίσημον επίσκεψιν εις την χώραν Εξοχ. κ. AngelaMerkel, Καγκελλαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και της υπ’αυτήν αντιπροσωπείας, καθώς και πνευματικών αρχηγών και εκπροσώπων των εν Τουρκία μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων, του Μουφτή της Αγκύρας και συνεργατών του κ. Πρωθυπουργού.


Ο Πατριάρχης μετέφερεν εις αμφοτέρους τους Πρωθυπουργούς τον χαιρετισμόν και τας ευχαριστίας δια την πρόσκλησιν τόσον του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον και της περί αυτό εν Τουρκία Ομογενείας, των οποίων ανέπτυξε τα προβλήματα και τα αιτήματα εις τον χώρον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαιτέρως της ελευθερίας θρησκείας, συνειδήσεως και θρησκευτικής εκπαιδεύσεως, ενώ επεσήμανε την ανάγκην του εμπράκτου σεβασμού της ισότητος όλων των πολιτών, λαϊκών και κληρικών, ως πολιτών της Χώρας, άνευ των εις βάρος των διακρίσεων και αδικιών του παρελθόντος. Ωσαύτως και οι λοιποί εκπρόσωποι των Μειονοτήτων κατά σειράν εξέθεσαν τα των Κοινοτήτων αυτών.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνοδοί Αυτού Πανοσιολ. Διάκονος κ. Ιωακείμ, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Εντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ και αιρετός εκπρόσωπος των Μειονοτήτων εις το Συμβούλιον της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων, επέστρεψαν αεροπορικώς αυθημερόν περί το μεσονύκτιον εις την Πόλιν.
_____________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη στο νέο Πατριάρχη Βουλγαρίας


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές του στο νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο εξέφρασε με μήνυμά του, που αναγνώστηκε κατά την χθεσινή ενθρόνιση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο μήνυμα του ο Προκαθήμενος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, το οποίο μετέφεραν οι Μητροπολίτες Εδέσσης Ιωήλ και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, εύχεται στο νέο Πατριάρχη Νεόφυτο όπως η ποιμαντορία του να είναι γόνιμη και καρποφόρα και να συνεχίσει "την μακράν παράδοσιν συνεργασίας και ενότητος μετά της ποδηγετησάσης εις Χριστόν, ανακηρυξάσης το αυτοκέφαλον και ανυψωσάσης τον προκαθήμενον αυτής εις την τιμήν της Πατριαρχικής αξίας Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως".

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Πατριάρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας:
Εν δοξολογία  του Δομήτορος και Κυβερνήτου της Εκκλησίας Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, χαιρετίζομεν την εκλογήν της Υμετέρας Μακαριότητος ως διαδόχου του αλήστου μνήμης Πατριάρχου Μαξίμου και, επικαλούμενοι προσευχητικώς το άγιον Όνομα του δικαίου Κριτού και Κυρίου της δόξης, ευχαριστούμεν Αυτώ δια "το ουράνιον δώρον και σωτήριον... Τι γαρ αν γένοιτο χαριέστερον η τούς τοσούτω τω πλήθει των τόπων διηρημένους τη δια της αγάπης ενώσει καθοράν εις μίαν μελών αρμονίαν εν σώματι Χριστού δεδέσθαι;" (Μεγάλου Βασιλείου, Επιστολή 70, Ανεπίγραφος περί Συνόδου, P.G. 32,433B-C).
Επέστη η εύσημος ημέρα της κατόπιν της εκλογής της Υμετέρας λίαν ημίν αγαπητής και περισπουδάστου Μακαριότητος, προνοία και ελέω Θεού, του ετάζοντος καρδίας και νεφρούς, και ψήφοις κανονικαίς της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ενθρονίσεως Αυτής εις τον Πατριαρχικόν Θρόνον του Μητροπολίτου Σοφιας και Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας. Η ευφρόσυνος αύτη ημέρα, καθ  ἥν η Υμετέρα Μακαριότης, αναλαμβάνει ιστορικήν ευθύνην και παρατίθησι ταις χερσι του Κυρίου την ψυχήν Αυτής προς  διακονίαν του λαού, παρέχει τη Μητρί Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω, και τη ημετέρα Μετριότητι προσωπικώς την ευκαιρίαν εκφράσεως των θερμών συγχαρητηρίων και φιλαδέλφων ευχετικών ημών προσρήσεων.
Μετά την κοίμησιν του μακαριστού προκατόχου της Υμετέρας Μακαριότητος, αειμνήστου Πατριάρχου Μαξίμου, η Ιερά Συνοδος της κατά Βουλγαρίαν Αγιωτάτης Εκκλησίας επιβλέψασα εις την εκδαπάνησιν εν τω εκκλησιαστικώ αγρώ επί σειράν ετών της Υμετέρας Αγάπης, εξελέξατο Αυτήν ως άξιον οιακοστρόφον επί το πηδάλιον αυτής, ίνα, ως της Εκκλησίας προστάτης, καταρδεύση δαψιλώς της Χαριτος τοις νάμασι πιστών τα συστήματα και της Εκκλησίας την ευπρέπειαν κοσμήση.
Όθεν, Μακαριώτατε Αδελφέ, εχόμεθα δι  ἀγαθών ελπίδων και προσδοκιών, ότι η ήδη εκκινήσασα επί των ημερών του προκατόχου Υμών πορεία πνευματικής αναγεννήσεως και ανασυγκροτήσεως της καθ  Υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας θέλει συνεχισθή επαξίως κατά την επ  αισίοις τοις οιωνοίς αρχομένην Πατριαρχικήν διακονίαν Υμών, ήτις ευχόμεθα διαπύρως όπως αποδώση καρπούς πνευματικούς, αληθούς Ορθοδόξου ήθους και χρηστής πολιτείας, εντός των ορίων της ευαγγελικής αγάπης και ειρήνης, ώστε το ταλαιπωρηθέν κατά το παρελθόν σκάφος της Ορθοδοξίας εν τη Χωρα της Βουλγαρίας να εύρη την ην αξίζει ποθητήν γαλήνην και εν ενότητι φρονήματος κλήρος και λαός χωρήσητε περαιτέρω εις έργα θεοφιλή και ψυχοσωτήρια, κατά το Θελημα του Αρχηγού της πίστεως ημών και κατά το παράδειγμα της θυσιαστικής αγάπης των Αγίων αυτής, του θεοφιλούς βασιλέως Βοριδος, του Αγίου Πατριάρχου Ευθυμίου του Τυρνόβου, των Οσίων Ιωάννου της Ριλας, Ρωμύλου και Θεοδοσίου του Τυρνόβου, της πληθύος των Βουλγάρων νεομαρτύρων, γνωστών και αγνώστων, πάντων και πασών εν πρεσβείαις και μεσιτείαις προς τον "θαυμαστόν εν Αγίοις και μόνον Κυριον όντα" ικετευόντων Αυτόν όπως εκχέη πλουσίαν την Χαριν και το Έλεος Αυτού επί το γεώργιον  Αυτού τούτο.
Εκφράζομεν την βεβαιότητα ότι ως Προκαθήμενος της φίλης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, πρωτοτόκου θυγατρός του Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου, θα ποιμάνητε αυτήν και τον προσφιλή Ορθόδοξον Βουλγαρικόν Λαόν εν ευγενεία ψυχής και φαιδρότητι και πανάγνω γνώμη και σταθηρά θεοσεβεία, εν πιστότητι και αφοσιώσει, συνεχίζοντες την μακράν παράδοσιν συνεργασίας και ενότητος μετά της ποδηγετησάσης εις Χριστόν, ανακηρυξάσης το αυτοκέφαλον και ανυψωσάσης τον προκαθήμενον αυτής εις την τιμήν της Πατριαρχικής αξίας Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ιδία κατά τούς συγχρόνους καιρούς, ότε τα προβλήματα και αι θλίψεις των απανταχού της οικουμένης Ορθοδόξων καθιστούν αναγκαίαν, είπερ ποτέ και άλλοτε, την ενότητα και συμπόρευσιν αυτών και την υπέρβασιν των εθνικών, φυλετικών και ιστορικών διαφορών και προσκομμάτων προς την κατεύθυνσιν ταύτην.
Φιλαδέλφως δεόμεθα του εν Τριάδι προσκυνουμένου ενός Θεού ημών, του Παντεπόπτου Πατρός, του Υιού και Λογου του Θεού και του Παναγίου και τελεταρχικού και τελειούντος τα χαρίσματα Αγίου Πνεύματος, όπως χαρίζηται τη Υμετέρα Μακαριότητι πλουσίαν την ευλογίαν και την ενίσχυσιν Αυτού εις την αρχομένην Πατριαρχικήν Αυτής μαρτυρίαν, ότι η φροντίς και η μέριμνα Αυτής ουκ ολίγη, ο Υμέτερος αγών και ο φόβος ουχ ο τυχών, καθ' ότι καλείσθε να κηρύξητε τον της Χαριτος λόγον και των ψυχών τας πλάκας λαξεύσητε τη γλώττη Υμών, χαράσσοντες εν αυταίς τα θεία διδάγματα, "αληθείας και σωφροσύνης ρήματα αποφθεγγόμενος" (πρβλ. Πραξ. κς ,26), ίνα το ποίμνιον του Κυρίου, τον εκλεκτόν Αυτού λαόν, παραστήσητε τω Θεώ άμωμον και άμεμπτον εν τελειότητι της κατ  ἀρετήν πολιτείας, βιούντα κατά μίμησιν των Αγίων και νυμφαγωγούμενον παρ  Υμών εις Χριστόν, ο Οποίος προ χιλίων και πλέον ετών, δια των απεσταλμένων υπό της Μητρός Εκκλησίας ιεραποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλαύων, εκάλεσεν αυτό εκ του σκότους της αγνοίας εις το φως της θαυμαστής γνώσεως Αυτού.
Διότι δια των ζωντανών υποδειγμάτων των ποιμένων αυτού διασώζεται και το ποίμνιον και καταρτιζόμενον υπ  αυτών ομονοεί και ομοφρονεί τα προς σύνεσιν και ευστάθειαν εν Κυρίω και πορεύεται ειρηνικώς και θεοπρεπώς προς την ασάλευτον βασιλείαν των ουρανών ίνα εν τω μέλλοντι αιώνι απολαύη τας αιωνίους αναπαύσεις εν Χριστώ Ιησού.
Κατασπαζόμενοι, προς τούτοις, φιλαδέλφως και συγχαρητηρίως την Υμετέραν προσφιλή Μακαριότητα νοερώς εν κοινωνία προσευχής και αισθητώς δια των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ημών Ιερωτάτων αδελφών Μητροπολιτών Εδέσσης και Πελλης κυρίου Ιωήλ και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κυρίου Στεφάνου, και δι  Ὑμῶν άπασαν την  Ιεραρχίαν της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Βουλγαρία και απονέμοντες πάσι τοις λίαν αγαπητοίς και θεοφιλέσιν αδελφοίς Βουλγάροις, τω κλήρω και τω λαώ, τας ενθέρμους Πατριαρχικάς ημών ευχάς και ευλογίας, διατελούμεν μετά βαθείας αγάπης εν Κυρίω, ιδιαιτέρας τιμής και συγχαρητηρίων και αύθις αδελφικών ευχών.

_____________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Μουσικές νότες Μάνου Χατζιδάκι στο Ζάππειο της Πόλης


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Στη μαγική πόλη των Αθηνών και του Ιλισσού των χρόνων του Χατζηδάκι μας μετέφερε η συναυλία που δόθηκε στο Ζάππειο Λύκειο της Πόλης από σύνολο μουσικών την Τετάρτη το βράδυ. Η Πολίτισσα  Ήβη Ντερμαντζή και ο Αντώνης Συριανός με τη φωνή τους, ο Κυριάκος Γκουβέντας με το βιολί και ο Ανδρέας Τσεκούρας με το πιάνο σε έναν αρμονικό συνδυασμό που γέμιζε με μελωδικούς ήχους την ευχάριστη ατμόσφαιρα, προσέφεραν μοναδικές στιγμές στους Ομογενείς από την Πόλη και την Ελλάδα που ήρθαν με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συμμετέχουν με την παρουσία τους στην εκδήλωση. Παρέστησαν Ιεράρχες και Άρχοντες του Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Αθανάσιος Αστρακάς, Πρόεδροι και παράγοντες Κοινοτήτων και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ρωμηοσύνης. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Λυκειάρχης Δέσποινα Φιλίππου Παπίνη. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τις αναμνηστικές πλακέττες στους καλλιτέχνες από μέρους του ιστορικού Σχολείου, πάλαι ποτέ Ζαππείου Παρθεναγωγείου.





Την ευθύνη της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα θεάτρου του Ζαππείου, είχαν η Εφορία και η Διεύθυνση του Λυκείου αυτού.  Το μουσικό πρόγραμμα περιελάμβανε πολλά τραγούδια τα οποία είτε με ζωντάνια είτε με απαλή μελωδία ταξίδευαν το φιλόμουσο ακροατήριο στις εποχές και στο ήθος που δίδαξε η γενιά των μουσικών και των συνθετών του Μανου Χατζηδάκι. Μέσα στα κρύα του Φεβρουαρίου αντικρύσαμε το ζεστό και εγκάρδιο πρόσωπο του Μάη μέσα από τη μουσική πανδαισία και είδαμε με τον τρόπο αυτό τί συνέβη τότε στην Αθήνα και γεννήθηκε στα σπλάχνα της τέτοια συνθετική δραστηριότητα. Στο βαθύ πέλαγος των ηχοχρωμάτων, οι μουσικές και τα τραγούδια της βραδιάς άγγιξαν ιδιαίτερα την ευαίσθητη πτυχή των ακροατών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό ακολούθησαν αβίαστα την οδό Ονείρων.




Μέσα από αυτή την εμπνευσμένη εκδήλωση του Ρωμέηκου Ζαππείου ένα ήταν το σίγουρο.  Το τραίνο της Ρωμηοσύνης κινείται προς το μέλλον με ελπίδες, δεν έφυγε, δεν παέι.Είναι εδώ και περιμένει από τη μουσική να πάρει τη λύπη του παρελθόντος ενώνοντας αποστάσεις και λαούς. Η Ομογένεια δε χορεύει στο ρυθμό του βαλς των χαμένων ονείρων διότι γνωρίζει ότι το ευοίωνο μέλλον ξημερώνει μέσα από τις αλλαγές των καιρών με τη συνδρομή των προσώπων φυσικά. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ήβης Ντερμαντζή η οποία με τη θαυμαστή χροιά της φωνής και την ευπρεπή παρουσία της μαρτυρεί την αδιάκοπη συνέχεια και την θετική εξέλιξη της Ρωμηοσύνης, απέδειξε ότι μοίρα της είναι να μη γνωρίσει τη λησμονιά.  Έτσι η Πόλη η Βασιλεύουσα, της μιας Παναγιάς, αντέχει και θα αντέχει σε πείσμα αντίθετων προθέσεων και προοπτικών και θα συνεχίσει με τις εκδηλώσεις και με τις πολιτιστικές της εκφάνσεις και εκφράσεις να παραμένει παντοτινά μια Πόλη μαγική την οποία αγαπούμε και είναι το μοναδικό μας όνειρο, σαν μυστικό κρυμμένο στις καρδιές και στη σκέψη μας.
_____________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αποκατάσταση Κοινωνίας μεταξύ Πατριαρχείων Ιεροσολύμων-Ρουμανίας


των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου
Με επιτυχία στέφθηκε η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση των Κανονικών σχέσεων και της Ευχαριστιακής Κοινωνίας μεταξύ του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και με την συμμετοχή του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Βαρθολομαίου Σαμαρά μετέβησαν αρχικά στο Βουκουρέστι και ακολούθως στα Ιεροσόλυμα όπου συναντήθηκαν και είχαν διαβουλεύσεις με τους Πατριάρχες και Ιεράρχες των δύο Εκκλησιών.
Η αποκατάσταση της Κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών – καρπός του σημαίνοντα συντονιστικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου - αποτελεί μια θετική εξέλιξη που θα ενισχύσει έτι περεταίρω την Πανορθόδοξη ενότητα σε μια εποχή κρίσης που όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αναζητώντας πνευματικό στήριγμα, στρέφονται στην Ορθόδοξη μαρτυρία.
_______________
_______________
Διαβάστε τους λόγους της κρίσης που είχε ανακύψει στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενημέρωσε σήμερα για το φιλανθρωπικό έργο του Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Γενικός Διευθυντής του, Κωνσταντίνος Δήμτσας.
Ο κ. Δήμτσας χαρακτήρισε ως ευλογία τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ανέφερε ότι με την ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου η «Αποστολή» περιέθαλψε το 2012 πάνω από 1.945.000 εμπεριστάτους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και φυλής.


Επίσης ανέφερε ότι με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου επισκέφθηκε και συνέδραμε Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ελλαδικό χώρο, μεταξύ άλλων, τις Μητροπόλεις Σύμης, Καρπάθου, Κισσάμου, Κώου.
Ο κ. Δήμτσας στάθηκε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου με το οποίο χαρακτήριζε ως έτος πανανθρώπινης αλληλεγγύης το 2013 και ζήτησε την Πατριαρχική ευλογία και την πατρική στοργή στις προσπάθειες της «Αποστολής». Ακόμη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς και άλλων Επαρχιών του Θρόνου στο Εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρότρυνε Μητροπολίτες των Επαρχιών του στο Εξωτερικό να στηρίξουν τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής».



«Παρακολουθούμε το έργο της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα της «Αποστολής», είμεθα περήφανοι γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που έχουν ανάγκη. Το έργο σας εκτιμάται και ευρύτατα και εκτός ελλαδικού χώρου». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι η Μητέρα Εκκλησία και προσωπικά επευλογούμε και στηρίζουμε την επαινετή  προσπάθεια και τις φιαλνθρωπικές δραστηριότητες της «Αποστολής».
________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Πατριάρχης Βαρθολομαίος «Η Ρωμηοσύνη της Πόλης είναι εδώ, είναι παρούσα!»


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

«Η Ρωμηοσύνη της Πόλης ζει και δημιουργεί». Με το αισιόδοξο αυτό μήνυμα χαιρέτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης την συναυλία του Γιάννη Πάριου στην Πόλη, την οποία διοργάνωσαν σωματεία της Ομογένειας. Νωρίτερα όσοι παρακολούθησαν την συναυλία υποδέχθηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον γνωστό τραγουδιστή. «Ο Πάριος μας είπε ότι μας αγαπά. Και μεις τον αγαπούμε και δεν θα τον λησμονήσουμε», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον τραγουδιστή ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο πολιτισμός μπορεί να φέρει πιο κοντά Έλληνες και Τούρκους.

Ο χαιρετισμός του Πατριάρχη

«Γνώρισα τον Γιάννη Πάριο την Παρασκευή όπου ήρθε να κάνει την προσκυνηματική του επίσκεψη όπως κάθε Έλληνας, κάθε Ορθόδοξος που έρχεται στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Εθαύμασα την ευσέβειά του και την ευλάβειά του προς την Εκκλησία κατά τη συνομιλία που είχαμε εχθές. Απόψε εθαύμασα και εκτίμησα τη φωνή του και την τέχνη του. Και είμαι βέβαιος ότι η παρουσία του απόψε ανάμεσά μας δίνει διάφορα μηνύματα. Ότι η Ρωμηοσύνη της Πόλης είναι εδώ, είναι παρούσα. Και ζεί και δημιουργεί. Και τα τρία ρωμέηκα σωματεία που οργάνωσαν την αποψινή βραδιά έδωσαν αυτό το μήνυμα, ο Ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος Πέραν, ο Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι., και ο Ερ.Θ.Ο.. Συγχαίρω πατρικά τους επικεφαλής των και τους συνεργάτες των που οργάνωσαν με επιτυχία αυτήν την αξέχαστη βραδιά. Ο Πάριος μας είπε ότι μας αγαπά. Και μεις τον αγαπούμε και δεν θα τον λησμονήσουμε. Μας έφερε απόψε με την παρουσία του, με το τραγούδι του όχι λίγο ουρανό, όπως είπε σε ένα από αυτά τα τραγούδια, αλλά μας έφερε πολύ ουρανό. Το δεύτερο μήνυμα της αποψινής βραδιάς είναι ότι η τέχνη, το τραγούδι, ο πολιτισμός μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους Έλληνες και τους Τούρκους».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε ότι το Πατριαρχείο είναι υπέρ της φιλίας και της συνεργασίας των λαών των δύο χωρών.

«Είμαστε πάντοτε υπέρ αυτής της φιλίας και της δημιουργικής συνεργασίας των δύο γειτόνων λαών. Και χαιρόμαστε διότι σε λίγες εβδομάδες, στις αρχές Μαρτίου, οι δύο πρωθυπουργοί ο κ. Erdogan ο κ. Σαμαράς μαζί με πολλούς Υπουργούς εκατέρωθεν, στις 4 Μαρτίου συγκεκριμένα, θα έχουν εδώ στην Πόλη μας, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και ευχόμεθα τα αποτελέσματα αυτής της συναντήσεώς των και της συνεργασίας των να είναι θετικά, πλούσια, για το καλό αμφοτέρων των λαών. Ευχόμεθα οι πολιτισμικές εκδηλώσεις ωσάν τη σημερινή να συνεχισθούν και με τον Πάριο, όπως μας το υποσχέθηκε ότι θα ξαναέρθει», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. « Και ευχόμεθα και αθλητικές συναντήσεις να γίνονται και ακαδημαϊκές συναντήσεις ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών διαρκώς να καλυτερεύουν και να προοδεύουν και να καλλιεργούνται και να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Η συναυλία

Την εκδήλωση προλόγισε καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Ερ.Θ.Ο. Νίκος Καλαμάρης ο οποίος σημείωσε πως ο Γιάννης Πάριος εκφράζει τον πόνο, την αγάπη, τη θλίψη και τον έρωτα με ένα δικό του μοναδικό και χαρισματικό τρόπο εισβάλοντας στις καρδιές όλων μας.

«Καλησπέρα πατρίδα», χαιρέτησε ο Γιάννης Πάριος το κοινό της συναυλίας. «Τις ευλογίες σας Αρχηγέ των Εκκλησιών και των ψυχών ημών, μεγάλη μας τιμή που είσθε, μεγάλη μας τιμή. Το ότι συνέφαγα μαζί σας θα μου μείνει αξέχαστο. Συνομίλησα μαζί σας, θα το θυμάμαι για πάντα και το ότι είσθε ο φάρος του ελληνισμού παντού αυτό δεν χρειάζεται να το αποδείξω. Σας ευχαριστούμε όλοι μας, Παναγιώτατε», είπε ο γνωστός τραγουδιστής.


Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στη σκηνή του Lütfi Kırdar, παρέστησαν Ιεράρχες του Θρόνου, ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Αράμ Ατεσιάν, οι Πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης και Αθανάσιος Αστρακάς, Άρχοντες του Πατριαρχείου, παράγοντες των Κοινοτήτων της Ομογενείας, ο Πρόεδρος των ταξιδιωτικων πρακτοριων της Τουρκιας Başaran Ulusoy, ακαδημαϊκοί, πλήθος ομογενών της Πόλης καθώς και τούρκων, αρμενίων, εβραίων, συροχαλδαίων και άλλων. Ο αριθμός των προσελθόντων άγγιζε τις δύο χιλιάδες περίπου.

______________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πατριάρχης στο Νιχώρι του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Εορτάσθηκε και φέτος στην Πόλη η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, ο οποίος είναι γόνος του Νεοχωρίου του Βοσπόρου. Η Θεία Λειτουργία της μνήμης του Αγίου τελέστηκε στο Νιχώρι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουμαριωτήσσης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Επόπτου της Περιφερείας Βοσπόρου, με τη συμμετοχή του Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, Ιερατικώς προϊσταμένου του Ναού, του Πατριαρχικού Διακόνου Νήφωνος και του διακόνου Στεφάνου από τη Ρουμανία.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, κατά την ορθή τάξη, ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία και στο μέγεθος του μαρτυρίου του Αγίου Θεοδώρου και στη σημασία του για την Εκκλησία και το Γένος μας, αλλά και ειδικά για το Νιχώρι και τη Μυτιλήνη, των οποίων είναι αντίστοιχα γέννημα και πολιούχος αποτελώντας έτσι τον μεταξύ τους συνδετικό κρίκο. Κατέληξε δε απευθύνοντας μία θερμή προσευχή προς τον Άγιο Θεόδωρο υπέρ της προσφιλούς Ρωμηοσύνης, των συμπατριωτών δηλαδή του Αγίου, και ιδιαιτέρως υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της ενισχύσεώς του στο μεγάλο και πολυεύθυνο έργο του.

Στο σωλέα του Ναού ήταν εκτεθειμένη σε προσκύνηση Λειψανοθήκη που περιείχε τμήμα από το  πουκάμισο του μαρτυρίου  του Νεομάρτυρος Θεοδώρου, που αποτελεί ευλαβή αφιέρωση της Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου. Στη συνέχεια ο συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μετέβη στον Ναό της Παναγίας της Κουμαριωτίσσης του Νιχωριού προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου, μίλησε στους παρισταμένους πιστούς από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού.  Αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο του Αγίου Θεοδώρου του Νιχωρίτη και επεσήμανε το γεγονός πως ο Άγιος είναι η ευλογημένη αφορμή για τη σύναξη της ημέρας εκείνης. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στόν  Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Αλεξανδρινό  ποιητή, που έζησε για δύο χρόνια στο γραφικό Βοσπορινό Νιχώρι και προς τιμήν του οποίου το Ζωγράφειο Λύκειο διοργανώνει τον προσεχή Απρίλιο σειρά εκδηλώσεων. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους προσκυνητές από τη Σιάτιστα και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή απέστειλε εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό προς τον Μητροπολίτη Παύλο χαρακτηρίζοντάς τον Ιεράρχη με μορφωση, σοφία και παρρησία. Στους πιστούς από τη Βορειοελλαδίτικη εκείνη περιοχή  είπε: «Πρόσφατα βρέθηκα πλησίον σας. Βεβαίως πλησίον σας είμαι πάντοτε, με την προσευχή μου και με την αγάπη μου. Και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως στοργική Μητέρα Εκκλησία, με την ευλογία του και με τη σκέψη του, είναι πάντοτε κοντά στα παιδιά του, ιδιαιτέρως της Βορείου Ελλάδος, διότι αυτά έχουν το προνόμιον να ανήκουν εις την πνευματικήν και κανονικήν δικαιοδοσίαν της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Αλλά όταν έρχομαι κοντά σας καί σωματικά, τότε αισθάνομαι πιο έντονα αυτόν τον πνευματικόν ακατάλυτον σύνδεσμον ο οποίος συνδέει το εκεί ποίμνιον με την εδώ Μητέρα Εκκλησίαν, με το Πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Πολλοί διερωτώνται; Γιατί έρχεται τόσο συχνά ο Πατριάρχης στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος; Διότι είμαστε ένα πράγμα, διότι είμαστε μία οικογένεια, διότι είσθε σάρξ εκ της σαρκός της Μεγάλης Εκκλησίας. Δεν είμαστε ξένοι ο ένας προς τον άλλο, γιαυτό και έχουμε το προνόμιο να επικοινωνούμε συχνά και εν πνεύματι και εν σώματι».

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος και Άρχων του Πατριαρχείου Παντελής Βίγκας, ο Ηγούμενος της Μονής Μεταμορφώσεως Δρυοβουνίου Στέφανος,  Άρχοντες του Θρόνου,  ο Βουλευτής Κοζάνης της «Νέας Δημοκρατίας» Γιώργος Κασαπίδης, η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Πόλη Σταύρος Γιωλτζόγλου, κληρικοί από την Κρήτη, Πρόεδροι και παράγοντες Κοινοτήτων και Συνδέσμων της Πόλης και άλλοι. Ακολούθησε κέρασμα στην Κοινοτική αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγιος Θεόδωρος μαρτύρησε στα 1795 στη Μυτιλήνη όπου φυλάσσεται άφθαρτο το σκήνωμά του, είναι δε και πολιούχος και της πόλης Μυτιλήνης αλλά και ολόκληρου του νησιού της Λέσβου. Να σημειωθεί ότι ορισμένες εορτές του χρόνου η Θεία Λειτουργία τελείται επί της λάρνακος του Αγίου Θεοδώρου αντί της Αγίας Τραπέζης. Το 2001 ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στη Λάρνακα του Αγίου στη Μυτιλήνη. 
___________________

Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο ή να λειτουργήσει ως χριστιανικός Ναός"


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
"Εμείς προτιμούμε να διατηρηθεί το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς. Έγινε μουσείο και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Ευρισκόμενος περισυ στην Τραπεζούντα, στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, όπου τέλεσα Θεία Λειτουργία, επισκέφθηκα και την εκεί Αγία Σοφία. Την περίοδο εκείνη γινόταν συζήτηση για την μετατροπή της εκεί Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Στους δημοσιογράφους που με ρώτησαν είπα ότι καλύτερα να παραμείνει μουσείο διότι με τον τρόπο αυτό θα είναι ανοικτή σε όλους. Όσον αφορά την Αγία Σοφία της Πόλεως, αυτή λειτούργησε ως Χριστιανική εκκλησία για περισσότερο από 1000 χρόνια. Εάν πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας, θα πρέπει να ανοίξει ως χριστιανικός ναός. Διότι κτίστηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί. Για το λόγο αυτό εμείς επιθυμούμε να παραμείνει ως μουσείο», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στη συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Milliyet, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα.

Με τον τρόπο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε στο επίμαχο ερώτημα που θέτουν ορισμένοι το τελευταίο διάστημα, δηλαδή στον αν η Αγία Σοφία της Πόλης θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως μουσείο ή να μετατραπεί σε τζαμί. Είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης αναφέρεται δημόσια σε αυτό το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας της Νικαίας, ως Ισλαμικού Τεμένους, τον Νοέμβριο του 2011. Όπως είπε ο Πατριάρχης δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για νέο τζαμί. Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση του κοινοτάρχη της περιοχής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος ο οποίος είχε δηλώσει πέρυσι  ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά και είναι άδεια. «Ας γεμίσουν εκείνα και βλέπουμε», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.
    Ακόμη στο δεύτερο μέρος της συνεντεύξεως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρεται σε διάφορα προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και η Ομογένεια, το Πατριαρχείο και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.α. Μεταξύ άλλων θίγει και το ζήτημα που προκύπτει κατά καιρούς κατά τις επισκέψεις ξένων ηγετών, τους οποίους το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και άλλοι παράγοντες, προσπαθούν να αποτρέψουν να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.   
______________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Oικουμενικός Πατριάρχης: «Πού είναι η Σχολή μας; Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;»


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Πού είναι η Σχολή μας; Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πού είναι η θρησκευτική και εκπαιδευτική ελευθερία μας; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε  εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της έγκριτης τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ».
«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί το γεγονός ότι σε μία σύγχρονη Τουρκία παραμένει κλειστό για 42 χρόνια ένα φυτώριο επιστημονικής γνώσης», τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην δημοσιογράφο Pelin Batu.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε κυρίως για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αναφέρθηκε στις δύσκολες για την Ρωμηοσύνη εποχές των περασμένων  δεκαετιών, στις απελάσεις του 1964, στην περιπέτεια με το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου που τελικά επεστράφη στο Πατριαρχειο, ακόμη αναφέρθηκε  στην χορήγηση υπηκοότητας σε Αρχιερείς του Θρόνου από το εξωτερικό, εξέλιξη για την οποία ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan.
«Το θέμα είναι η Θεολογική Σχολή, το Πατριαρχείο, όμως, δεν είναι συνομιλητής», επεσήμανε ο Πατριάρχης και τόνισε: «Ιδρύθηκε μία Επιτροπή, αυτό όμως το μαθαίνουμε από τον Τύπο. Δηλαδή, σ’αυτήν την Επιτροπή το Πατριαρχείο δεν έχει εκπρόσωπο, δεν έχει φωνή, ωσάν να μη είμεθα εμείς οι συνομιλητές, οι ενδιαφερόμενοι».
Για ακόμη μια φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι από το 1971 η Σχολή της Χάλκης παραμένει «σιωπηλή». «Είμεθα πολύ στενοχωρημένοι για το ότι δεν μπορεί να ανοίξει η Θεολογική Σχολή», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της ενδιαφέρουσας συνέντευξής του στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε ακόμη σε ζητήματα και γεγονότα που συνδέονται με την εκλογή Πατριάρχη, όπως σε αυτό που συνέβη το 1972 στην εκλογή του Πατριάρχου Δημητρίου που οι Αρχές απάλειψαν τα ονόματα τεσσάρων Μητροπολιτών για να μή εκλεγούν.

O Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την δημοσιογράφο Pelin Batu για την προετοιμασία, μαζί με τον Nezih Basgelen, εμπεριστατωμένου αφιερώματος στα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 που δημοσιεύτηκε στην Milliyet σε έξι συνέχειες και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στo οποίo φιλοξενούνται τεκμηριωμένες περιγραφές των γεγονότων, αναφορές και σχόλια ακαδημαϊκών, διπλωματών και διευθυντών σύνταξης εφημερίδων εκείνης της εποχής. Όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, όπως το διετύπωσε ο συγγραφέαςYılmaz Karakoyunlu : «Τά γεγονότα της  6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 ήταν μία μεθόδευση του βαθέoς κράτους...».
___________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ο Γιάννης Πάριος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Προσκυνηματική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε, την Παρασκευή, ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιάννης Πάριος ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Από μωρό είμαι παιδί της Εκκλησίας» είπε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Γιάννης Πάριος. «Το έχω ακούσει και σας συγχαίρω», απάντησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο αγαπητός τραγουδιστής αποκάλυψε πως «το μεγαλύτερο μουσικό μου σχολείο πράγματι ήταν η Εκκλησία» ενώ έσπευσε να εκφράσει τον θαυμασμό του για τα ωραία ελληνικά που χρησιμοποιεί ο Πατριάρχης. «Λατρεύω τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιείτε καταπληκτικά», είπε για να σχολιάσει ο Πατριάρχης πως «εάν δεν γινόμουν θεολόγος και κληρικός θα γινόμουν φιλόλογος».





Προηγουμένως ο Γιάννης Πάριος είχε προσκυνήσει στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ενημερώθηκε για το ιστορικό του Πατριαρχείου από τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο.
Τον γνωστό τραγουδιστή συνόδευαν η αδελφή του, ο γαμπρός του και  συνεργάτες του. 
Ο κορυφαίος ερμηνευτής βρίσκεται στην Πόλη για να παρουσιάσει, σήμερα Σάββατο, στη σκηνή του Lütfi Kırdar, για πρώτη φορά, τραγούδια από τη σημαντική καλλιτεχνική διαδρομή του.





Η συναυλία πραγματοποιείται από ομογενειακά σωματεία της Πόλης, υπό την αιγίδα του Ερασιτεχνικού και Θεατρικού Ομίλου (ΕΡΘΟ), του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα. 
_____________
Διαβάστε περισσότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις στο Amen.gr